Nieuws

Rege­ring wil niet dat Zee­brug­ge nog lan­ger draai­schijf is voor Rus­sisch gas

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De federale regering wil niet langer dat Zeebrugge nog als draaischijf dient voor vloeibaar gemaakt Russisch aardgas (lng). "Steun aan Oekraïne heeft geen zin als je de Russische oorlogsmachine blijft voeden", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten.

Vandaag varen nog steeds Russische ijsbrekers geladen met lng naar Zeebrugge. Eens aangekomen wordt dat gas vaak overgeslagen naar andere tankers, op weg naar de wereldmarkt voor lng. 

De hoeveelheden zijn niet min. Zo was de voorbije zes maanden 53 procent van het lng dat per tankschip in Zeebrugge aankwam, afkomstig uit Rusland, en een aanzienlijk deel van dat gas (36 procent) vertrekt onmiddellijk weer per schip of vrachtwagen naar andere bestemmingen. 

Gasnetbeheerder Fluxys, de uitbater van de lng-terminal in Zeebrugge, heeft daar een langetermijncontract over met het Russische bedrijf Yamal. Die langetermijncontracten kunnen niet zomaar worden opgezegd, klonk het steeds. Die overslag en invoer van Russisch aardgas bleef tot nu toe buiten de Europese sancties. 

2022-05-03 00:00:00 - Recordhoeveelheid vloeibaar LNG-gas geleverd in Zeebrugge

Binnen de Europese Unie is er wel consensus om alle invoer van Russische fossiele brandstoffen tegen 2027 te stoppen. Maar ons land bepleit nu als Europees voorzitter om daar effectief werk van te maken, en steunt daarom elk initiatief om de overslag van lng op Europees niveau aan banden te leggen. 

"Het is de twee," zegt minister Van der Straeten. "En we helpen Oekraïne door onder meer humanitaire hulp en F-16's te sturen, en we stoppen de Russische oorlogsmachine. Anders heeft hulp geen zin."

Geen bevoorradingsproblemen?

"Als er contractueel overmacht kan worden ingeroepen, kunnen leveringsslots in Zeebrugge vrijkomen voor bijvoorbeeld aanvoer van meer lng uit de VS", aldus de minister, "en zal de maatregel geen negatieve gevolgen hebben op de prijsvorming voor gas of voor de bevoorradingszekerheid van ons land en Europa."

Minister Van der Staeten is momenteel in Namibië. Ze maakt deel uit van een koninklijke missie naar het Afrikaanse land, met als doel de samenwerking rond groene waterstof uit te diepen

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga