Nieuws

Pro­vin­cie inves­teert in res­tau­ra­tie kas­teel Wol­ven­hof Izegem

2023-01-17 00:00:00 - Provincie investeert in restauratie kasteel Wolvenhof Izegem

“Met een openbare procedure zal de provincie West-Vlaanderen op zoek gaan naar een aannemer voor de restauratie van de buitenkant van het Izegemse kasteel Wolvenhof. Dat zei schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA) tijdens de gemeenteraadszitting.

Het kasteel, dat eigendom is van de stad Izegem, werd in 2010 voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan de provincie. Er werd de voorbije jaren wel geïnvesteerd in instandhoudingswerken, maar een grondige aanpak door de provincie liet op zich wachten.

Beschermd monument

Het kasteel werd gebouwd in 1913 en werd een beschermd monument in 2001. "Nu zal de buitenschil eindelijk grondig aangepakt worden. In deze fase zal bijvoorbeeld het volledige dak moeten vervangen worden en van de gevels zullen de elementen in natuursteen grondig hersteld of vervangen moeten worden", zegt Kurt Himpe.

"Er is ook ernstige verweringsschade aan de balustrades. Het buitenschrijnwerk is op de meeste plaatsen wel te herstellen. Het glaswerk zal vervangen worden door verdund dubbel glas."

Die kostprijs wordt nu geraamd op ongeveer 3 miljoen euro.

Horeca

In een tweede fase zullen ze het interieur van het kasteel aanpakken. "Dat hangt samen met de invulling van Wolvenhof, een combinatie van horeca en een ander functie. We zijn ondertussen met mogelijke geïnteresseerden in gesprek om te onderzoeken wat een haalbare invulling is en onder welke vorm we het kasteel best in de markt moeten zetten”, zegt schepen van Patrimonium Caroline Maertens (N-VA).

Een van de volgende gemeenteraden zal de toewijzingsleidraad op de gemeenteraad besproken worden.

Redactie