Nieuws

Prosper Mon­tag­né: West-Vla­min­gen grij­pen naast titel van Eer­ste kok van België’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Anderlecht vond vandaag de bekende kookwedstrijd Prosper Montagné plaats. Vijf chefs streden er om de titel 'Eerste kok van België'.

Onder hen ook twee West-Vlamingen. Kim De Vos, de souschef van restaurant Zuid 55 in Sint-Pieters Brugge. Hij werd uiteindelijk vierde. Nicolas Mylle uit Kortrijk, souschef van restaurant Eykerhof in Bornem, werd tweede. Zij moesten een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert maken. Kim De Vos, souschef restaurant Zuid 55 Brugge: "Wij hebben heel de zomer, heel september getraind. Toen we wisten dat we geselecteerd waren, was ik op vakantie maar toen we terug waren, zijn we er ingevlogen. Zaterdag afwegen, zondag koken, week in, week uit."

Prosper3

De jury bestond onder meer uit driesterrenchef Peter Goossens: "Ik let op de juiste smaken, juiste cuissons, presentatie, creatie van het gerecht. Het is met opgelegde proeven. Je moet kijken of die allemaal perfect zijn. Ten slotte gaat het om de smaak. Of ik nog kan bijleren? Iedereen kan bijleren altijd. Er komen altijd nieuwe technieken uit, nieuwe ideeën. De keuken staat nooit stil en zal nooit stil staan."

De kookwedstrijd Prosper Montagné bestaat al sinds 1952 en kent veel aanzien. Eddie Van Maele, Provoost-generaal Prosper Montagné: "Ik denk dat die wedstrijd zeer belangrijk is. Ik heb dat 50 jaar geleden gewonnen en dat heeft voor mij vele deuren open gemaakt, die anders zouden gesloten zijn. En dat is wat Prosper Montagné is, ten dienste staan van de jonge koks om ze een springplank te geven in hun eigen carrière."

Jens Lemant