Nieuws
 | update 

Poli­ti­ca Yng­vild Ingels als baby ver­kocht voor 6.500 frank: Gron­dig onder­zoek nodig’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er moet een onderzoek komen naar de duizenden kinderen die ongehuwde moeders van de kerk moesten afstaan voor adoptie. Dat heeft minister van Justitie Paul Van Tigchelt gezegd na de emotionele getuigenis in de Kamer van Yngvild Ingels. De N-VA-politica uit Lauwe werd bij haar geboorte ook verplicht afgestaan voor adoptie. 

De emotionele getuigenis over de zoektocht van Ingels naar haar biologische moeder maakt een bijzondere indruk op haar collega’s in de Kamer. De kerk verplichte de moeder van de politica uit Lauwe om haar bij de geboorte af te staan voor adoptie. 

"Ik weet alleen dat ik geboren ben in het noorden van Frankrijk, in Duinkerke. En dat ik vijf dagen later werd afgezet door een katholieke organisatie, Caritas Catholica, bij mijn ouders hier in Lauwe. Ik heb een originele geboorteakte waar een naam op staat die niet meer dezelfde is als vandaag", vertelt Yngvild Ingels. Al hoopt de politica dat ze ooit tegen haar biologische moeder kan vertellen dat het goed met haar gaat. 

"Ik hoop dat ik ooit zelf tegen mijn biologische moeder kan zeggen dat ik goed terecht gekomen ben, dat mijn adoptieouders fantastisch zijn en dat ik in een warm nest gezeten heb."

Yngvild Ingels

6.500 frank

Wat Ingels nog weet is dat ze door de bewuste katholieke organisatie werd verkocht voor zo'n 6.500 frank. Dat is omgerekend zo'n 160 euro, een pijnlijk bedrag volgens de politica. "Ik vind dat heel moeilijk om dat bedrag uit te spreken, dat is zo raar dat er een bedrag op je hoofd wordt gezet. Maar dat is natuurlijk moeilijk in te schatten waarom dat is. En voor wat diende dat geld? Nobody knows."

Grondig onderzoek

Met haar getuigenis in de Kamer wil Yngvild Ingels vooral dat er erkenning komt voor de vele mensen die hetzelfde meemaken als zij. "Door mijn getuigenis loopt mijn mailbox vol. Er zijn ook heel veel mensen die het willen brengen, die het in de openheid brengen, die willen dat er iets gebeurt met hun verhaal, die willen gehoord worden", vertelt Ingels. 

Minister van Justitie Van Tighelt wil dat er een grondig onderzoek komt. Het zou gaan om de gedwongen adoptie van zo’n 30.000 kinderen door de kerk in de jaren ’40 tot de jaren ’80.

Andy Debo
Celien Tanghe