Nieuws

Pas­schen­dae­le Muse­um her­o­pent met ver­nieuw­de bele­vings­ruim­te: je staat tus­sen de soldaten’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Morgen gaat het ‘Passchendaele Museum’ in Zonnebeke weer open voor het grote publiek met een heel bijzondere belevingsexpo en een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. 

Die dompelt de bezoeker helemaal onder in een hoogtechnologische visualisatie van de Slag bij Passendale in 1917, op muziek van componist Jef Neve. Wij kregen in première de vernieuwde belevingsruimte te zien. Joachim Jonckheere, Passchendaele Museum: "Eigenlijk sta je tussen de soldaten. Je kunt er bijna aan komen, ware het niet dat het een foto blijft natuurlijk. Maar je zit er heel dicht op. Je ziet ook hoe het oorlogsleed zich verder ontspint. Op een mooie kaart zie je de evolutie."

Passchendaele museum 2

Beklijvend

Pianist en componist Jef Neve schreef een passend muziekstuk voor de beelden die de oorlogsgruwel weergeven. En gisteravond speelde hij de compositie ook live, een beklijvend moment. Jef Neve: "Het was voor mij heel belangrijk als componist om de juiste emoties erin te leggen om het verhaal te ondersteunen, maar vooral ook om te laten voelen hoe onmenselijk zo’n absurde slag, zoals die hier in Passendale is geweest."


De hele vernieuwingsoperatie kost zowat 400.000 euro, waarvan meer dan de helft betaald is door Westtoer, Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde Toerisme: "Het is een goede investering en beleving die iedereen hier moet ervaren. ‘Nooit meer oorlog’ hebben we gezegd, en als je deze tentoonstelling hebt gezien hebt, dan stemt dat nog altijd tot nadenken."

Stefaan Six
Ben Storme