Nieuws
 | update 

Oude steen van Laken­hal­len ont­dekt in ves­ting­muur bij kathe­draal van Canterbury

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Per toeval is een grote, oude steen van de Lakenhallen in Ieper ontdekt in een vestingmuur van de kathedraal van Canterbury in het Verenigd Koninkrijk. Wellicht is het een oorlogssouvenir die soldaten hebben meegenomen na de Eerste Wereldoorlog.

In de kathedraal van Canterbury is een steen ingemetst met opschrift: ‘From the Cloth Hall of Ypres’. Van de Lakenhallen van Ieper, dus. Hoe die steen daar terecht gekomen is weet blijkbaar niemand. Wellicht zijn er stenen meegenomen als oorlogssouvenir in 1919, toen het debat volop woedde over de heropbouw van Ieper.

“Winston Churchill zei ooit over Ieper dat er geen heiligere plaats in de wereld bestaat voor de Britten. Dit is dus heilige grond, en men heeft precies zoals bij echte heiligdommen een stukje relikwie meegebracht naar Engeland”, vertelt Dominiek Dendooven van het In Flanders Fields Museum.

Nog meer relikwieën meegenomen

De meeste oude stenen van de vernielde lakenhallen werden gebruikt voor de heropbouw van de historische gebouwen. Maar misschien zijn er nog meer relikwieën meegenomen na de Eerste Wereldoorlog.

“We wisten al lang dat er heel veel stukken uit het puin, en dus ook van de Lakenhallen zijn meegenomen. Meestal gaat dat om kleine stukjes glas in lood of kleine sculpturen, kortom zaken die draagbaar zijn”, besluit Dominiek.

Stefaan Six
Celien Tanghe