Nieuws

Oude obus­sen wor­den steeds gevaarlijker

De explosie van oorlogsmunitie op een bedrijventerrein in Ieper waarbij twee doden vielen heeft ook de Britse en Franse pers gehaald.  Kenners wijzen erop dat oude munitie alsmaar gevaarlijker wordt.

 

Een goeie zaak volgens Dominiek Dendooven van In Flanders Fields, want zo is iedereen nog eens gewaarschuwd over de gevaren van munitie nu de herdenking van de Groote Oorlog nadert.

Al 600 ongelukken

De twee arbeiders die gisteren bij een explosie van een obus om het leven kwamen komen bovenop de ruim 350 dodelijke slachtoffers van achtergebleven munitie uit WO I. In totaal gebeurden al zo’n 600 ongelukken met zulke projectielen. Jaarlijks haalt Dovo nu nog zo’n 150 ton munitie op.  Maar al te vaak nemen de vinders te veel risico. Dominiek Dendooven, In Flanders Fields: "Zeker sommige verzamelaars omdat die denken dat ze het onder de knie hebben om die dingen te manipuleren, maar ieder projectiel is anders. Soms zie ik ook bijvoorbeeld dat toeristen of wandelaars uit de streek daar tegen tikken."

Wie bouwplannen heeft in de frontstreek laat best de bodem eerst goed screenen. De verscholen obussen worden met de jaren ook gevaarlijker. "Die dingen zijn van metaal gemaakt en dat is erg onderhevig aan corrosie. Bovendien werd er de laatste jaren van de oorlog munitie gebruikt van minderwaardig metaal. Als je die twee dingen optelt dan weet je dat de corrosie nog veel sneller gaat en dat die dingen veel sneller gaan lekken of onstabiel worden."

Laatste dodelijke slachtoffers

In 2000 stierf in Esen een verzamelaar toen hij munitie manipuleerde. In 2007 stierf in Loker een landbouwer en in 2008 opnieuw een verzamelaar in Ploegsteert.

Kate Baert