Nieuws

Opval­lend roze doos met bin­nen­in een groe­ne jun­gle’ wint drie­jaar­lijk­se archi­tec­tuur­prijs in Roeselare

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een opmerkelijke, volledig roze, gesloten 'doos' met amper één deur er in is de winnaar van de eerste driejaarlijkse architectuurprijs van de stad Roeselare. 'Maister' ligt op het bedrijventerrein Ovenhoek en sleept de prijs voor beste grootschalige ingreep in de wacht. Ook de Westwing Tower valt in de prijzen.

Maister jungle

Maister valt niet enkel op door zijn opmerkelijke kleurkeuze en de bewuste keuze voor een gesloten doos, maar ook door de groene jungle binnenin. Die neemt het gevoel van het bedrijventerrein weg en vormt een oase voor de medewerkers. De groene binnentuin en de oriëntatie van de binnenruimtes hierop is de grote kracht van het ontwerp voor de vakjury.

Maisterplan

De Westwing Tower (Kwadestraat) kan het publiek het meest bekoren. De toren is duidelijk voor veel mensen een geslaagde eyecatcher aan het bedrijvencomplex Westwing Park. Met haar 13 verdiepingen en hoogste kantoorgebouw van West-Vlaanderen, is het ook het symbolische sluitstuk van de site. Westwing Tower is opgetrokken als een gelijkvloerse plint met daarop twaalf niveaus, verdeeld over drie gestapelde volumes die variëren qua hoogte, breedte en diepte. De verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt.

Westwing Tower Roeselare

In de categorie beste kleinschalige interventie, kiest de expertenjury voor de Sint-Jozefskerk. De jury spreekt een grote appreciatie uit voor de manier waarop heel veel thema’s opgepakt zijn in het project. De slimme herbestemming (minimale ingrepen aan het exterieur en een reversibel interieur), aandacht voor duurzaamheid, de hefboomfunctie voor de wijk onder andere door de mogelijkheid om een deel van de kerk te gebruiken/huren.

Sint Jozefskerk Roeselare
Nathalie Dewulf