Nieuws
 | update 

Opval­lend: N‑VA Mid­del­ker­ke trekt met eigen lijst naar kie­zer zon­der Lijst Dedecker

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De lokale N-VA-afdeling in Middelkerke zal in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zonder Lijst Dedecker. Dat heeft de partij maandagavond besloten. In de gemeente werd gesproken over een samengaan van beide partijen, maar dat wordt nu uitgesloten.

Bij de verkiezingen in juni was Jean-Marie Dedecker nog onafhankelijk lijsttrekker op de West-Vlaamse Kamerlijst van N-VA, maar in oktober zullen de lokale partijen N-VA Middelkerke en Lijst Dedecker de krachten niet bundelen. Dat heeft de lokale N-VA-afdeling maandag besloten. Voormalig gedelegeerd bestuurder van NMBS Marc Descheemaecker zal de lijst van N-VA trekken.

Cordon sanitaire

Volgens Het Laatste Nieuws stoot het N-VA tegen de borst dat Dedecker bereid is het cordon sanitaire te doorbreken in oktober. Dedecker gaf eerder al aan open de staan voor een coalitie met Vlaams Belang. "Dit is een positieve keuze, niet tegen iets of iemand, maar voor Middelkerke. We reiken de hand aan alle inwoners en partijen die Middelkerke mooier en sterker willen maken", zegt Descheemaecker.

Op de lijst van N-VA Middelkerke is ook plaats voor enkele onafhankelijke kandidaten. "Politiek moet dichter bij de mensen staan. Daarom nodigen we onafhankelijke kandidaten uit om zonder partijbinding mee te werken voor een beter Middelkerke", zegt ondervoorzitter van de lokale afdeling Jan Gebbert. 

"Ik praat met iedereen"

Volgens Dedecker zelf is dat een drogreden. "Mijn mening over het cordon sanitaire is al twintig jaar dezelfde. Voor mij bestaat het cordon niet. Ik praat met iedereen en sluit nooit iemand uit", klinkt het. "N-VA heeft mij in de eerste plaats gevraagd om kandidaten bij Lijst Dedecker te plaatsen. Uiteindelijk zijn ze met een aparte lijst begonnen. Ik heb de indruk dat Descheemaecker een reden zoekt om met die aparte lijst af te komen. Dat ik tegen het cordon ben, dat heb ik laatst herhaald, maar dat is niets nieuws. Ik wens hem alvast veel succes met de verkiezingen", zegt Dedecker.

Belga
Celien Tanghe