Nieuws

Opnieuw erken­ning van 2 hob­by­kwe­kers ingetrokken

2023-02-24 00:00:00 - Opnieuw erkenning van 2 hobbykwekers ingetrokken

Vlaams minister Ben Weyts trekt de erkenning in van twee hondenkwekers uit Wervik en Tielt.

Bij zowel ‘Fenrir K9’ als bij ‘Crowded House’ gebeurt dat na herhaalde inbreuken, die vastgesteld werden door de Inspectiedienst Dierenwelzijn en de politie. Zo was de hygiëne in verblijven ondermaats en hadden dieren niet de faciliteiten die ze nodig hebben. Vorige maand trok Weyts ook al de erkenning in van hobbykweker ‘Puppy4life’ uit Kortemark. “Misschien liet men dit soort praktijken vroeger blauw-blauw, maar we schenken in Vlaanderen steeds meer aandacht aan dierenwelzijn”, zegt Weyts. “Zeker als we zien dat mensen hardleers zijn, aarzelen we niet om kordaat in te grijpen. Wie niet horen wil, moet maar voelen”.

Dierenwelzijn is op Vlaams niveau uitgegroeid tot een volwaardige bevoegdheid. Dierenminister Weyts voert een kordater beleid, inclusief bestraffing van mensen die dieren verwaarlozen, mishandelen of niet voldoen aan de duidelijke voorwaarden voor het kweken of verhandelen van dieren. Zeker bij recidive gaan de diensten van Weyts steeds vaker over tot strenge straffen voor dierenmishandelaars. Er worden op het terrein heel wat meer controles uitgevoerd, zowel door de politie als door de Inspectiedienst Dierenwelzijn. Kordate handhaving is echter de sluitsteen van elk serieus dierenwelzijnsbeleid.

Geen eindeloos begrip

Weyts trekt nu de erkenning van de hobbykwekers ‘Crowded House’ in Tielt en ‘Fenrir K9’ in Wervik. Dat gebeurt na herhaalde vaststellingen van inbreuken, zowel door de Inspectiedienst Dierenwelzijn als door de politie. Inspecties bij ‘Crowded House’ in Tielt brachten onder meer aan het licht dat een groot aantal dieren er gehouden werd zonder voldoende drinkwater, dat er een te kleine kooi gebruikt werd en dat de hygiëne ondermaats was. Bij inspecties in ‘Fenrir K9’ in Wervik stelde men onder meer vast dat de verblijven zeer vuil waren, dat er een doordringende geur hing en dat niet alle dieren een droge ligplaats hadden. Beide kwekers kregen in het verleden al meermaals waarschuwingen en processen-verbaal, maar de problemen bleven aanslepen. Daarom verliezen ze vanaf 15 april hun erkenning, voor minstens 2 jaar.

“We hebben in Vlaanderen geen eindeloos begrip voor dierenmishandelaars, en al zeker niet als het gaat om recidivisten”, zegt Vlaams Dierenminister Weyts. “Als na meerdere waarschuwingen en processen-verbaal het dierenwelzijn niet verbetert, dan is dit het logische gevolg.”

Ben Storme