Nieuws

Open­baar onder­zoek Ven­ti­lus gaat dins­dag van start: bezwa­ren en sug­ges­ties zijn welkom”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Volgende week dinsdag start het openbaar onderzoek over het Ventilustraject in West-Vlaanderen. Wie dat wil kan vanaf dan online of per brief zijn opmerkingen, suggesties of bezwaren kwijt over de plannen.

Ventilus is de nieuwe hoogspanningslijn die elektriciteit van windmolens op zee aan land brengt en dwars door onze provincie loopt. Er is heel wat protest tegen de lijn, die voor een groot deel bovengronds loopt, en volgens sommigen schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Het openbaar onderzoek loopt tot 27 oktober. De komende weken zijn er ook enkele informatiemomenten.

Wijzigingen in tracé

In augustus raakte nog bekend dat het vastgelegde tracé licht gewijzigd is. De hoogspanning zal bijvoorbeeld in Izegem dichter langs de snelweg komen. Daardoor vallen meer woningen en bedrijven buiten de stralingszone.

Maar voor een grote speler als het bedrijf Skyline dat wil verhuizen door Ventilus, is de aanpassing juist een verslechtering. "De hoogspanning ging initieel aan de kant komen waar geen ramen zijn, waar er dus weinig visuele impact zou zijn voor de medewerkers hier. Nu komt die aan de voorkant. Het zicht zal nu volledig bepaald worden door een pyloon die hier geplaatst wordt en door kabels die rakelings langs ons gebouw zullen passeren", zegt Bert Vandenberghe van Skyline Communications.

Proefboringen

Eerder botste netbeheerder Elia op een 'njet' van gemeentes op haar vraag om proefboringen te doen. Onder meer Ardooie en Lendelede weigeren dat op hun openbaar domein. Heel wat West-Vlaamse gemeentes verzetten zich tegen de lijn die ze volledig ondergronds wilden.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere