Nieuws

Onder­zoek drugs­plan­ta­ge Zeve­ko­te sleept te lang aan: drugs­ben­de komt weg zon­der straf

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de zaak van een grote cannabisplantage in Gistel komen de beklaagden er van af zonder straf. Ze zijn wel schuldig oordeelt de rechter, maar het onderzoek heeft te lang aangesleept. Na een brand in een oude varkensstal werden op een boerderij liefst 2.400 cannabisplanten ontdekt.

De politie hield een landbouwerszoon (43) in de gaten omdat ze vermoedden dat op de boerderij in Zevekote een cannabisplantage stond. De speurders spotten inderdaad verdachte voertuigen met Nederlandse en Poolse nummerplaten. Een van de wagens kon gelinkt worden aan een Nederlander (42) uit Mol.

Tijdens het onderzoek in 2019 brak brand uit in een loods op de boerderij. In de bewuste stal ontdekte de brandweer een cannabisplantage van 1.500 volwassen planten en 900 jonge plantjes. 

De landbouwerszoon wist van niets, zei hij, maar telefoontaps bewezen het tegendeel. Hij kreeg zelfs duizend euro per maand huur. Uiteindelijk bleek een Nederlandse bende de drugshandel te runnen.

cannabisplanten Zevekote
Nieuws

2.400 cannabisplanten ontdekt bij stalbrand Zevekote

"Brand was bevrijding"

Voor de bende was geen straf gevorderd omdat de redelijke termijn van het dossier overschreden was. Ook de rechter volgt die redenering en legt de bende dus geen straf op, ze zijn wel schuldig.

Voor de landbouwerszoon was de brand eigenlijk een opluchting, zegt zijn advocaat, want de bende bedreigde hem.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga