Nieuws

Omstre­den kunst­werk in Zedel­gem is weggenomen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het omstreden kunstwerk de Letse Bijenkorf in Zedelgem is begin deze week weggenomen. Het kunstwerk eert de 12.000 Letten in het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld, na de Tweede Wereldoorlog.

Maar omdat de Letten met de nazi's meevochten tegen de Russen eert de gemeente eigenlijk oorlogsmisdaden, klonk de kritiek. De gemeente Zedelgem besliste al eerder om het Brivibaplein, waar het kunstwerk staat, zijn oorspronkelijke naam weer te geven: Peerdenbilk.

In november vorig jaar kwam een internationale groep van historici samen om op vraag van de gemeente een onafhankelijk en onderbouwd advies te verlenen over de toekomst van de Letse Bijenkorf en de verdere publieksontwikkeling van het krijgsgevangenkamp in Vloethemveld. Na advies van de experten werd beslist om het kunstwerk weg te nemen. Het gemeentebestuur wil de discussie nu even laten rusten.  

Annick Vermeulen, burgemeester Zedelgem: "Op 31 mei hebben wij dat kunstwerk verwijderd, en dat ligt momenteel op onze technische dienst in Zedelgem.  Wij willen vooral een afkoelingsfase. De tijd nemen om tot rust te komen en dan opnieuw te kijken met alle betrokken partijen over hoe en waar het kunstwerk kan teruggeplaatst worden."

De Letse ambassadeur heeft alvast zijn ongenoegen laten blijken aan de minister van buitenlandse zaken.  Hij noemt het verwijderen van het beeld onaanvaardbaar. 

LEES OOK:

2022-06-02 00:00:00 - Omstreden kunstwerk in Zedelgem is weggenomen - bijenkorfkunstwerk.jpg
Ben Storme