Nieuws

Novu­lo moet ver­hui­zen om aan stij­gen­de vraag naar mobie­le zorg­wo­nin­gen te voldoen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De komende tien jaar zullen er in Vlaanderen tot 10.000 tachtig- en negentigjarigen bijkomen die zorg nodig hebben. Om hen zo lang uit een duur woonzorgcentrum te houden, zijn mobiele mantelzorgunits een optie. Dat zijn kleine zorgwoningen die zelfs in de tuin passen. Om aan de stijgende vraag te voldoen verhuist Novulo, een bedrijf dat dergelijke units maakt, van Ardooie naar Pittem.

Mantelzorgunits worden alsmaar populairder. De kleine zorgwoningen zijn dan ook ideaal voor zorgbehoevende tachtigers en negentigers. “Het is een utopie om te denken dat al die mensen naar woonzorgcentra zullen gaan. We moeten denken aan oplossingen: thuiszorgdiensten maar ook mensen thuis opvangen. En daarvoor is het modulair wonen een perfecte oplossing”, legt Johan Staes van het Vlaams onafhankelijk zorgnetwerk VLOZO uit.

Zorg en nabijheid in een

De kleine woningen kunnen bijvoorbeeld in de tuin van hun kinderen neergepoot worden. Zo hebben ze toch nog hun eigen stekje, en kunnen ze tegelijk rekenen op de zorg en nabijheid van hun mantelzorgers. Dat bevestigt ook ex-judoka en mantelzorger Gella Vandecaveye.

“Ik vind het wel fijn dat mama bij mij in woont. Die nabijheid is belangrijk, dat je heel snel kan ingrijpen als er iets gebeurt.”

Gella Vandecaveye, mantelzorger

400.000 extra wooneenheden

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele ziet zelfs nog meer mogelijkheden in de modulaire wooneenheden. “We kijken ook richting studenthuisvesting, sociale woningbouw, ook de nooddorpen van Oekraïense vluchtelingen maken gebruik van dat modulair wonen.” Al schuilt daar meteen ook een uitdaging in. Zo zullen er tegen 2050 volgens vooruitzichten 400.000 extra wooneenheden nodig zijn.

Novulo

Van een unit op drie dagen naar vier units op een dag

Om die grote vraag de baas te kunnen, verhuisde Novulo onlangs van Ardooie naar een grotere site in Pittem. Het bedrijf dat mobiele woonunits bouwt, leverde vorig jaar zo’n 43 kleine zorgunits af, maar wil nu opschalen. De ambitie is om van een afgewerkte unit op drie dagen te evolueren naar vier afgewerkte units op een dag.

De nieuwe fabriekshal biedt bovendien ook meer mogelijkheden op vlak van automatisatie.

“Het is ook moeilijk om goede vakmannen te vinden. Door onze verhuis kunnen we meer automatisatie voorzien binnen de productie.”

Tom Bogaert, CEO Novulo
Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe