Nieuws

Nieu­we Zee­brug­se zee­sluis: pro­ject van 2,9 mil­jard euro ligt vol­gen­de week vast

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er komt schot in het dossier van de nieuwe Zeebrugse zeesluis. Dat zegt Minister-President Jan Jambon. De Vlaamse regering wil volgende week het projectbesluit concreet vastleggen. De sluis komt in de plaats van de verouderde Visartsluis en is nodig om de toegang tot de achterhaven te garanderen. De kostprijs bedraagt bijna 3 miljard euro. Vlaanderen betaalt iets meer dan 2 miljard.

Ook aan zeezijde wil de Vlaamse regering de haven beter ontsluiten. Er waren al infomarkten over de verschillende mogelijkheden. Nog voor het eind van de maand komt er een voorlopig projectbesluit, waarop het openbaar onderzoek kan starten. Dat zegt Minister-President Jan Jambon:  "Dit is een projectbesluit dat we nu nemen. Daarna zijn er verkiezingen en komt de regering in lopende zaken. Maar doordat we dat besluit voor de verkiezingen nemen kan lopende zaken ons niet tegenhouden om dat proces verder af te lopen."

Ik kan zeggen: volgende week wordt dat geagendeerd en zal dat beslist worden, dus wij houden ons woord.

Minister-President Jan Jambon

2,9 miljard euro

De Zeesluis is een enorme investering in de West-Vlaamse economie. De haven zelf juicht de beslissing toe. Dirk De fauw, ondervoorzitter, noemt voor het eerst het enorme bedrag: "Het gaat om een investering van 2,9 miljard euro. Waarvan de Vlaamse regering 2,2 miljard voor haar rekening neemt en de Port of Antwerp Bruges 700 miljoen. Dat is toch een enorm engagement dat de Vlaamse regering op zich neemt. Uiteraad gaat dit in mei in openbaar onderzoek. Er zullen nog informatievergaderingen gehouden worden voor de bevolking. Maar het is de bedoeling dat de Vlaamse regering na verwerking van alle opmerkingen dan een definitief besluit neemt."

De redactie