Nieuws

Brug­ge stelt nieuw sche­pen­col­le­ge voor, twee sche­pen­wis­sels voorzien

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De nieuwe coalitie in Brugge, met cd&v en Vooruit, stelt het schepencollege voor de komende zes jaar voor. Dirk De fauw (cd&v) blijft burgemeester. Wie zijn de schepenen? Kijk hier live om 11u00!

Burgemeester Dirk De fauw (cd&v) krijgt naast de gebruikelijke bevoegdheden ook preventie.

Matthijs Goderis (Vooruit) wordt eerste schepen, met ruimtelijke ordening en monumentenzorg.

Franky Demon (cd&v) wordt schepen van Openbaar Domein,

Mieke Hoste (Vooruit) is derde schepen, voor Personeel en Administratieve Vereenvoudiging. Vanaf 1 januari 2027 wordt ze opgevolgd door Lize Mahieu.

Minou Esquenet (cd&v) wordt schepen van werk en ondernemen, Economie en toerisme. Ook de bootjes en koetsen vallen dus onder haar bevoegdheid.

Pascal Ennaert (Vooruit) wordt schepen van financiën en kerkfabrieken, en algemeen bestuur.

Nico Blontrock (cd&v) blijft schepen van cultuur. Op 1 januari 2029 wordt hij opgevolgd door Doenja Vanbelleghem.

Pieter Marechal (cd&v) wordt schepen van ICT, patrimonium en eigendommen.

Olivier Strubbe (cd&v) wordt schepen van onderwijs, jeugd, sport en dierenwelzijn.

Pablo Annys (Vooruit) wordt schepen van sociale zaken, welzijn, wonen, energie en klimaat, en voorzitter van het bijzonder comité voor sociale dienst (het vroegere ‘OCMW-voorzitter’)

Er komt ook nog een nieuwe gemeenteraadsvoorzitter, die maken ze later bekend.

Voor Brugge naar oppositie: "Zeggen dat moeilijke dossiers plots opgelost zijn, is Bruggeling iets wijsmaken" (Jasper Pillen)

Voor Brugge, het liberaal alternatief voor Open VLD, zit niet meer in de coalitie, en moet dus zes jaar naar de oppositie. Mercedes Van Volcem stopt ook met politiek. Jasper Pillen wordt zo de nummer 1 bij de Brugse liberalen. "Ik wens het nieuwe schepencollege veel succes bij het besturen van onze mooie stad," zegt Jasper Pillen. "Dat sommige belangrijke bevoegdheden tussen de 2 partijen gewisseld worden is op zich een indicatie van het wantrouwen dat er is."

"Dat er zogezegd al inhoudelijke akkoorden zijn - waarover ze niet willen communiceren - maskeert ook het gebrek aan overeenstemming," beweert Pillen. "De ziekenhuizen, de mobiliteitsvraagstukken, de toeristische druk, … : op al deze belangrijke hoofdstukken was er jaren vaak openlijk geruzie tussen de 2 partijen. Dat deze vraagstukken nu opeens opgelost zijn, is de Bruggelingen iets wijsmaken."

De redactie