Nieuws

MOL in Staden assem­bleert nieuw pant­ser­voer­tuig voor defensie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Staden heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder de werken bezocht van de toekomstige assemblagesite Camo bij het bedrijf MOL CY. Daar zal de GRIFFON worden samengesteld.

Griffon defensie pantservoertuig

Foto Defensie

Dat is een nieuw pantservoertuig van 24,5 ton dat onze strijdkrachten ondersteunt en vervoert zo dicht mogelijk bij gevechten, zegt defensie. De 406 pantservoertuigen gaan naar de militaire eenheden in Leopoldsburg en Marche-en-Famenne.

Strategische samenwerking met Franse defensie

Vanmorgen kwam minister van Defensie Ludivine Dedonder samen met de Franse Ambassadeur François Sénémaud de werken inhuldigen van de assemblagesite.

“De Franse fabrikant KNDS/NEXTER heeft de assemblage van de Belgische GRIFFONS toevertrouwd aan de firma MOL CY uit Staden. We werpen een blik op de infrastructuur en de taken die MOL CY zal uitvoeren op deze nieuwe assemblageketen”, zegt defensie.

Defensie dedonder Mol Hooglede 2

"Dit moet de capaciteit van defensie versterken en onze strategische autonomie verhogen”

Ludivine Dedonder, minister van Defensie bij bezoek aan MOL in Hooglede

“In 2018 zijn de Franse regering en de Belgische regering een strategisch partnerschap aangegaan over de gemotoriseerde capaciteit (CaMo) van landstrijdkrachten. Het Intergouvernementeel Akkoord formaliseerde de gemeenschappelijke wens van de twee landen om hun samenwerking te versterken, met name op het gebied van defensie.

De Belgische infanteriebataljons krijgen vanaf 2025 het GRIFFON-gevechtsvoertuig. De GRIFFON zal het referentievoertuig zijn bij de operationele inzet van gemotoriseerde landstrijdkrachten.”

Mol griffon visual
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Andy Debo