Nieuws

Minis­ter Cre­vits zet kin­der­be­ge­lei­ders in bloemen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is vandaag de Dag van de Kinderbegeleiders. De kinderopvangsector gaat al een tijdje door zwaar weer, maar de hele week staan de medewerkers in de kijker, met als thema ‘Bedankt Sterkmakers’. Vlaams minister van Gezin en Welzijn Hilde Crevits ging kijken bij een opvanginitiatief in haar thuisstad Torhout. En daar was ze meer dan welkom, want zoals bekend maakt de regering meer geld vrij voor

Minister Crevits bracht chocolade mee voor de twintig medewerkers van Het Mezennestje in Torhout. In dit kinderdagverblijf is plaats voor 64 kindjes van 0 tot 3 jaar.

"Ik denk dat het zeker terecht is dat ze in de bloemetjes gezet worden. Als ouder moet je toch je kind toevertrouwen aan die mensen die er toch hele dag moeten voor zorgen", zegt Gillian Vansteelant, papa van Olivia.

Extra geld voor kinderopvang

Vlaanderen voorziet 270 miljoen euro extra voor kinderopvang. Er komen 5000 plaatsen bij, plus geld voor logistiek personeel en bij baby’s tot één jaar komt er 1 begeleider per vijf kinderen.

"Je ziet hier dat de mensen reikhalzend uitkijken om meer plaatsen te hebben die inkomens gerelateerd zijn. Heel veel enthousiasme ook voor het flexiwerk wat goedgekeurd is en ook om logistieke medewerkers meer te subsidiëren vanuit de overheid", zegt Vlaams minister van Gezin & Welzijn Hilde Crevits.

"Eigenlijk is dat mijn droomjob"

Kinderbegeleidster en schepen Annick Vanderspurt

Werkplanning is puzzel

Crevits pleit ook voor een nieuwe HBO5-opleiding tot kinderverzorger. Geschikt personeel vinden gaat moelijk, ook hier is vaak puzzelen om de werkplanning rond te krijgen.

"Kleine kinderen brengen ziektes mee en mensen vallen uit. Je zit ook met verlof. Dan moet je keuze maken roepen we mensen terug en dan is het niet evident om je organisatie rond te krijgen volgens de ratio die opgelegd zijn", vertelt Hilde Delaere, directeur van het Kinderdagverblijf Mezennestje

Eén van de sterkhouders hier is Annick Vanderspurt. Zij is schepen, maar ook al elf jaar halftijds kinderbegeleider.

"Eigenlijk is dat mijn droomjob. Als ik een slechte of drukke dag heb, je dan denkt aan de politiek. Dan kom ik in Het Mezennestje , en de kinderen tonen een glimlach op je gezicht."

Lorenzo Dejonghe