Nieuws

Mest­gas­sen kun­nen doden”: Land­bou­wers op cur­sus in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gassen die vrijkomen uit mest kunnen levensgevaarlijk zijn voor landbouwers. Om hen te wijzen op die gevaren en hoe ze ermee kunnen omgaan, loopt er opnieuw een speciale opleiding.

In zes jaar tijd hebben al bijna 300 landbouwers die gevolgd. En de komende twee jaar komen er nog eens 300 op cursus. Geen overbodige luxe, zo bleek vandaag ook in Oostende.

"Bedwelmd geraken en sterven"

Normaal worden inhet centrum in Oostende zeelui gewapend tegen gevaren op zee, maar ook landbouwers steken hier vandaag heel wat op. Vooral zij die met dieren en mest werken, lopen risico's op gasvergiftiging. 

"Het is belangrijk dat we weten, als we vaak in varkensstallen komen, zoals ik doe, hoe we moeten omgaan met mestgassen. Het is zeer indrukwekkend om eens zo'n masker aan te hebben en te voelen hoe je daar mee moet omgaan", zegt Stephanie Debeuf, een landbouwster uit Geluwe.

Bij mest komen gassen als methaan vrij. Je kunt bedwelmd raken, het bewustzijn verliezen en zelfs sterven.

"Het meest frequente is, als er roosters ingestort zijn in varkensstallen. Of als ze mest uitvoeren en het systeem werkt niet goed", vertelt Paul Lanssens, een rundveehouder op rust uit Jabbeke.

"Vooral als er werkzaamheden moeten gebeuren in een mestkelder bijvoorbeeld, moet je deze opleiding echt wel gevolgd hebben", vult landbouwer Frank Descheemaeker uit Zuienkerke aan.

Preventiecursus is gratis

De preventiecursus is gratis, en via de provincie kunnen landbouwers bij 5 brandweerposten gespecialiseerd materiaal ontlenen.

"Een ademluchttoestel. Het is een kleine initiatie. Zo weten ze nu hoe ze het moeten aansteken. De verschillende knopjes. Het is allemaal niet zo evident.", zegt Veronique Degryse van het preventiecentrum 'Rely on Nutec' in Oostende.

Ook studenten landbouw kunnen de opleiding volgen.

2022-11-18 00:00:00 - "Mestgassen kunnen doden": Landbouwers op cursus in Oostende - mestgassen3.jpeg
2022-11-18 00:00:00 - "Mestgassen kunnen doden": Landbouwers op cursus in Oostende - mestgassen2.jpeg
Redactie