Meer dan 100 ernstige incidenten: strandredders publiceren cijfers wisselvallige zomermaanden
© Belga
De IKWV, de instantie boven de strandreddingsdiensten, heeft zijn cijfers van de maanden juli en augustus bekendgemaakt. Het benadrukt dat er zich deze zomer een relatief hoog aantal ernstige incidenten, meer dan 100, afspeelden onder het toezicht van de redders. Dat ging van reddingsacties voor watersporters of zwemmers op zee tot medische interventies op het strand.
De redders betreuren deze zomer één dodelijk slachtoffer in een bewaakte zone. In Oostende verdronk een minderjarige op 13 augustus in zee. Daarnaast kwamen er nog twee zwemmers om die buiten de uren van de reddingsdienst het water indoken. De IKWV ziet twee grote problemen die samenhangen met de fatale incidenten. Eerst en vooral onderschatten sommige badgasten hoe gevaarlijk de Noordzee kan zijn. Ten tweede onderschatten ze hun eigen zwemcapaciteiten. IKWV-voorzitter Bert Gunst doet alvast een oproep voor volgende zomer. "Ons advies: kan je niet goed zwemmen? Ga dan niet dieper in het water dan heup- of kniehoogte en blijf in de buurt van de waterlijn."
Evenveel oproepen MRCC
Het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende, dat alle reddingsacties op zee overziet, telde in de twee zomermaanden 94 oproepen. Daarvan vielen er 25 in juli en 69 in augustus. Die cijfers zijn gelijkaardig aan die van vorig jaar. In 2022 waren er duidelijk wel meer oproepen dan deze zomer.
Bijna dubbel zoveel verloren personen
Deze zomer noteerde de IKWV 1078 verloren personen. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2023. Twee jaar geleden eindigden de strandreddingsdiensten wel op een gelijkaardig aantal. Van de ongeveer 1000 personen die verdwaalden, zijn de helft kinderen tussen 4 en 8 jaar. Zoals de andere cijfers, verschillen de aantallen in augustus met die in juli omdat het weer aan de kust toen beter was. Op 30 juli, een zomerse dag, liep het aantal verloren personen het hoogst op. Toen vonden 132 personen even de weg niet meer terug. Met 452 verloren personen hadden de redders in Oostende met voorsprong hun handen het meest vol. Blankenberge volgt op de tweede plek met 266 meldingen.