Meer aan­voer van vis: voor­al in Zee­brug­ge & Oostende

2023-03-21 00:00:00 - Meer aanvoer van vis: vooral in Zeebrugge & Oostende

In 2022 werd meer dan 13.000 ton vis verkocht in Belgische haven. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Daarbij zijn de havens van Zeebrugge en Oostende koplopers. Tong is voornaamste doelsoort. Opvallend is ook de grote aanvoer van inktvis.

De Belgische zeevisserij is aan een heropleving bezig. In 2021 voerden onze schepen bijna 11.000 ton vis aan. In vergelijking met het jaar daarop is dat een stijging van ongeveer elf procent.

Verhoogde aanvoer

De havens van Zeebrugge en Oostende hebben het grootste aandeel in de aanvoer en de verkoop van vis. Zeebrugge blijft de koploper met een totaal van ruim 50 procent. Het aandeel van de haven van Oostende steeg van bijna 42 naar 47 procent. De haven van Nieuwpoort heeft een beperkt aandeel van een kleine drie procent.

De Belgische zeevisserij zet zo zijn herstel van 2021 voort na de coronacrisis van 2020. In dat jaar werden zowel de export als de afzet naar lokale markten en horeca sterk verstoord. Een andere opvallende vaststelling is dat de Belgische vaartuigen opnieuw meer vis aanbieden in de Belgische havens en veel minder in het buitenland.

Stijgende omzet

De aanvoer door Belgische vaartuigen was goed voor een omzet van bijna 80 miljoen euro. Dat is een aanzienlijke stijging want de omzet in het jaar daarvoor bedroeg ruim 60 miljoen euro.

De hogere omzet is een gevolg van de hogere gemiddelde prijs van zes euro per kg. Ook dat is een stijging van bijna twintig procent tegenover 2021. Daarnaast zijn vooral de stijgende kosten en de gestegen voedselprijzen de oorzaak van de betere prijzen.

Welke vis?

Tong blijft de voornaamste doelsoort in de Belgische visserijsector. De aanvoer daalde wel met 2,5 procent, maar kende een prijsstijging met dik 32 procent. Tong blijft zo goed voor de helft van de gerealiseerde omzet in de Belgische zeevisserij.

Tweede vissoort vorig jaar was inktvis, zowel in hoeveelheid als in waarde. De aanvoer van inktvis verdubbelde tot 2.033,5 ton. De totale omzet steeg naar meer dan 8,4 miljoen euro. Dat inktvis in belang toeneemt, komt doordat de soort makkelijker te vangen valt in onze wateren dan in het verleden. De marktprijs is bovendien vrij gunstig en inktvis is niet aan visquota onderworpen.

De top vijf qua omzet wordt vervolledigd door zeeduivel, schol en garnaal.

Schol was jarenlang de  belangrijkste vissoort in de Belgische netten na tong. In 2022 viel de omzet echter met een vijfde terug, wel was de prijs (+25 procent) beduidend hoger dan een jaar eerder. Vorig jaar was er met 855 ton ook een topaanvoer van garnalen: 136 procent meer dan in 2021. De prijs (5,4 euro per kilogram) was nagenoeg dezelfde.

Wie de volledige cijfers wil bekijken, kan dat doen onder het Twitterbericht.

In 2022 werd 13.217 ton vis door Belgische schepen aangevoerd en verkocht in de Belgische havens. Dat is 11,1% meer dan in 2021.
https://t.co/Ty1gzKGXBU #Zeevisserij #Zee #Vis #Visserij #Zeebrugge #Oostende #Nieuwpoort @‌PortofAntBruges @havenoostende @‌StadNieuwpoort pic.twitter.com/kqsDn02rEs

— Statbel (@Statbel_nl) March 21, 2023

Belga