Nieuws

Mar­co San­to­ni (Bou­ry) is Vis­kok Van Het Jaar: Zee­kat op Ita­li­aan­se wijze”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Gent is Marco Santoni uitgeroepen tot de 'Viskok Van Het Jaar 2025'. Dat is een kookwedstrijd waarbij chefs worden uitgedaagd om zo creatief mogelijk om te gaan met een vissoort die vaak bij ons voorkomt. Marco Santoni werkt bij sterrrenrestaurant Boury in Roeselare. Er waren 5 finalisten in totaal, met ook West-Vlaming Pieter Puype van Barisdam Bistro in Werken, bij Kortemark.

Marco Santoni is 24 jaar en komt uit Firenze. Hij is al twee jaar aan de slag bij toprestaurant Boury in Roeselare. De vis die dit jaar bereid moest worden was de zeekat.

De nationale horecawedstrijd is een initiatief van VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Unieke recepten met zeekat

Marco Santoni probeerde op zijn Italiaanse manier de jury te overtuigen.

"Ik heb een risottoschotel gemaakt met zeekat. Die heb ik gerold in spinazie. En als bijgerecht een pasta carbonara met zeekat, spek, zout, eieren, en parmezaanse kaas. En dan nog een pestosaus met kappertjes."

Ook Pieter Puype van Bistro Barisdam in Werken haalde de finale. Hij maakte onder meer een witte pens van zeekat. "Dat inktzakje daarin mag niet springen, anders wordt het moeilijk. Maar we hebben het al enkele keren gedaan. We werken er ook zelf veel mee in het restaurant, dus ik heb het wel onder de knie."

Zeekat

Foto VLAM

Stefaan Kerger
Andy Debo