Nieuws

Onge­lo­fe­lijk: man vindt zijn broers por­te­feuil­le na 56 jaar terug tij­dens afbraak orgel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Stel je voor: je verliest als vijftienjarige je portefeuille op school en meer dan 56 jaar later wordt die teruggevonden door je eigen broer. Dat is het verhaal van Jaak Verhelst uit Ardooie. 

De man die intussen 71 is, kan het haast niet geloven, maar zijn jongere broer vond de verloren (of gestolen) portefeuille bij afbraakwerken een kapel in de Sint-Rembertmiddenschool in Torhout. Twintig frank is gaan vliegen, maar alle andere zaken zitten er nog in, zelfs een pronostiek van de koers.

Steven Verhelst: “Ik belde hem met de vraag ‘ben jij je portefeuille kwijtgeraakt”, een beetje al lachend. ‘Het was een bruine met een rits in’, zei hij. Ik zeg: ‘Ik heb ze gevonden’. Dat is de meest merkwaardige vondst die ik gedaan heb. Nooit gedacht dat ik die ging vinden. Je hebt meer kans om de lotto te winnen of twee keer te winnen. Of dat je die portefeuille 56 jaar later terug vindt hé.”

Tijdsdocument

De personen die de portefeuille destijds vermoedelijk stalen, haalden 20 oude franken eruit, maar voor de rest zit alles er nog in: van een schoolrapport tot geboortebewijs en paspoort en ook lotjes van een schietkraam en de tombola van de lokale middenstand. Een tijdsdocument uit 1968.

Jaak Verhelst: “Ik dacht eerst dat ik ze verloren was in de gymnastiek of turnzaal. Maar later dacht ik dat ik ze toch gestolen was. Nu ben ik het zeker. In die kapel ben ik nooit veel geweest. Het is iemand die ze geplunderd heeft en weggegooid achter het orgel. En nu komt ze uit, 56 of 57 jaar later. Ik weet niet wie de dader is maar ik zal er geen assisenzaak van maken hoor.”

“Ik weet niet wie de dader is maar ik zal er geen assisenzaak van maken hoor.”

Jaak Verhelst

Jaak is nu 71, toen hij zijn portefeuille kwijtraakte was hij een jonge knaap van 15. “Ik was toen een mooie jongen met mooi haar en twee kammen. En nu heb ik niets meer: geen haar, en kammen heb ik niet meer nodig.”

Eén ding is zeker: Jaak is niet van plan om zijn portefeuille die hij destijds van zijn meter kreeg, nog eens kwijt te spelen. ”Ik ga ze in mijn koffer steken en later aan mijn kinderen of kleinkinderen geven.”

Portefeuille 1
Portefeuille 2
Portefeuille 3
Lorenzo Dejonghe