Nieuws

Maai­ke Caf­mey­er maakt jon­ge­ren warm voor poë­zie op Gedichtendag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is vandaag Gedichtendag. En de 900 leerlingen van de middelbare school MMI in Kortemark kregen hoog bezoek. Niemand minder dan actrice Maaike Cafmeyer mocht hen warm maken voor poëzie, de leerlingen creëerden ook ter plekke een groepsgedicht. Voor Cafmeyer is Kortemark een beetje thuiskomen, want ze groeide daar op bij haar oma.

Maaike Cafmeyer komt vertellen over haar liefde voor poëzie aan de leerlingen van het MMI in Kortemark. De actrice uit Torhout, die momenteel schittert in het tweede seizoen van de tv-serie Chantal, kent Kortemark heel goed. Maaike Cafmeyer: "Mijn mama is geboren in Kortemark en mijn memeetje woonde in Kortemark... Ik ben hier opgegroeid. Onder de kerktoren ben ik groot geworden. Ik dacht: waarover kan ik het beter hebben dan over mijn thuis en thuiskomen."

Groepsgedicht

Na een oproep schreven heel wat leerlingen zelf een gedicht, met als thema 'thuis'. Daarna mogen alle leerlingen zelf elk een woord of kleine zin versturen om zo tot een collectief groepsgedicht te komen. "We hebben een app gebruikt, de Minti app. Waarop ze moesten antwoorden op vier vragen die ik stelde met een mooi woord of zin. Dan hebben we die allemaal door elkaar gehaald en kwamen we tot een groepsgedicht dat ze zelf hebben gemaakt."

Iets van opsnuiven

In deze digitale tijden lezen jongeren steeds minder boeken en ook de interesse voor poëzie daalt. "Je moet ervan uitgaan dat als je ze iets aanreikt dat ze er wel iets van opsnuiven. Er zal altijd wel iemand zijn die geïnteresseerd is om een boek te pakken of te dichten. Er bestaan nog lezers, er zitten er hier ook tussen. Dat moet je in je achterhoofd houden."

"Er bestaan nog lezers, er zitten er hier ook tussen. Dat moet je in je achterhoofd houden."

Maaike Cafmeyer
Lorenzo Dejonghe
Ben Storme