Nieuws

Lucht­ha­ven plaatst dro­ne­de­tec­tie­sys­teem: dro­nes inzet­ten voor lan­ge­re vluch­ten én transport”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De internationale luchthaven Kortrijk-Wevelgem bereidt zich voor op een toekomst met onbemande dronevluchten. Sinds kort beschikt de verkeerstoren over een dronedetectiesysteem en vandaag ging het luchtruim een uur dicht voor testvluchten. Eén van de drones werd vanop afstand bestuurd, vanuit Oostende.

Dé blikvanger was een cargo-drone die pakketten tot wel 40 kg kan transporteren. Die leverde een zware houten kist af op de tarmac, met een winch-kabel. Ludovic Claeys, Dronebedrijf Droprise Oostende: “Dat is een typische cargodrone. Die zal gebruikt worden om in de toekomst cargo tot 40 kg te transporteren. Bijvoorbeeld om het transport tussen schip en windturbineparken te gaan vereenvoudigen.”

Mobiel lanceringsstation

Er is ook een mobiel lanceringsstation, van waaruit een drone kan opstijgen en weer landen. De besturing gebeurt op afstand, vanuit Dronedock Oostende bij hogeschool Vives. Jean de Bethune, voorzitter POM West-Vlaanderen: “Het is toch wel merkwaardig dat we hier in Wevelgem een stukje voortrekker worden van een veilig gecontroleerd luchtruim op lagere hoogte waar die drones zullen kunnen circuleren. We gaan het gebruiken voor duurzame landbouw, maintenance, windmolenparken op zee. We gaan goederen transporteren zonder CO2-uitstoot en files op de weg. We gaan ook in de zorgsector heel wat mensen kunnen helpen.”

DRONEDOCK VS SKEYES
Nieuws

Overeenkomst moet lange dronevluchten boven zee en tussen luchthavens mogelijk maken

“We gaan drones gebruiken voor duurzame landbouw, maintenance, windmolenparken op zee.”

Jean de Bethune

Sinds kort beschikt de verkeerstoren in Wevelgem over een detectiesysteem om alle dronevluchten in en rond de luchthaven in kaart te brengen. En dat waren er in april 750, maar liefst één derde van de goed 2200 bemande vliegbewegingen. Hendrik-Jan Van Der Gucht, Skeydrone: “Dat onderlijnt toch ook wel het belang om te gaan investeren in een dronedetectiesysteem. Dat zullen we nodig hebben niet enkel om de operaties van de luchthaven en de bemande vluchten te blijven veilig stellen maar ook om die langeafstandsvluchten tussen luchthavens mogelijk te maken.”

Eén digitale verkeerstoren

Op termijn komt er één digitale verkeerstoren voor de drie regionale Vlaamse luchthavens. Wevelgem is een mogelijke locatie, maar ook Diksmuide en Jabbeke staan nog op de lijst.

Dronedetectieapparatuur Skeydrone in beeld
Fly Cart Cargodrone
Groepsfoto ILKW toonmoment drones
De redactie