Nieuws

Loui­se-Marie terug in Zee­brug­ge na lan­ge mis­sie niet zon­der gevaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanmorgen is de Louise-Marie de haven van Zeebrugge binnengevaren na een missie van vier maanden in de Straat van Hormuz en de Rode Zee. Daar maakte het fregat deel uit van een internationale coalitie om koopvaardijschepen te beschermen tegen de Huti-rebellen. 

De 160 bemanningsleden waren uiteraard blij om na deze toch uitzonderlijk lange opdracht vrienden en soms nieuwe familie in de armen te kunnen sluiten. Els, Administratie Louise-Marie: “Het is mijn langste missie, samen met een andere die even lang was. Eigenlijk te lang, ik ben heel blij om terug te zijn. Ik ben sterk gebleven. Ik heb ook veel moeilijke momenten gehad. Maar je hebt mensen bij wie je terecht kunt. We kennen elkaar heel goed, we leven samen.”

Fregat1
Fregat2
Fregat3

Gevaarlijke missie

De Louise-Marie is al die tijd actief geweest in de straat van Hormuz, en de Rode Zee. Daar maakte het fregat deel uit van een internationale coalitie, die koopvaardijschepen moest beschermen tegen aanvallen van de Huti-rebellen. Geert De Decker, generaal-majoor vlieger: “Er zijn verschillende schepen gekaapt of beschoten, en tot zinken gebracht. Dat geeft een probleem, en moeten de schepen helemaal rond Afrika rondvaren. Dat zorgt voor vertragingen en extra kosten.”

De missie was niet zonder gevaar, maar is al bij al vlot verlopen. “Er zijn aanvallen geweest, maar de coalitie heeft ervoor gezorgd dat zowel onze eigen schepen als de civiele schepen die onder onze bescherming stonden, altijd een veilige doortocht hebben gehad. Daar zorgen wij voor, dat is onze eerste prioriteit.”

Redactie