Leerlingen TSO en BSO gaan aan de slag met uitdagingen van 7 West-Vlaamse bedrijven
Zeven West-Vlaamse bedrijven roepen de hulp in van leerlingen uit het technisch onderwijs. Ze vragen de leerlingen een concrete oplossing te bedenken voor een probleem waar ze op de werkvloer mee te maken hebben. Zo gaan bedrijven en leerlingen samen aan de slag en is er een grotere betrokkenheid van het onderwijs bij het werkveld.
Vandaag is in het PTI in Kortrijk het startschot gegeven voor een nieuw project om technische opleidingen meer in de kijker te zetten. Zeven West-Vlaamse bedrijven, waaronder Bekaert en Vandewiele, schotelen de leerlingen uit het TSO en BSO daarom tien uitdagingen voor.
“Met deze uitdagingen zie je dat je echt leuke dingen kunt gaan doen bij leuke bedrijven.”
Leerlingen kiezen meest interessante uitdaging
Alle scholen die technisch en beroepsonderwijs aanbieden, kunnen zich voor het project inschrijven. Leerlingen gaan dan in kleine groepjes aan de slag met een uitdaging die ze zelf het interessantste vinden. Een van de uitdagingen komt van product designer PiliPili.
“We willen een fictieve treinwagon in een woonzorgcentrum plaatsen om mensen met dementie de herinnering aan een treinrit te laten herbeleven. De vraag naar de jongeren toe is om een werkbaar prototype te maken. Ze moeten dan nadenken over de soort materialen en de technische uitwerking van hun concept”, vertelt Sara Devos van PiliPili.
Groot enthousiasme
Het initiatief kan alvast op het enthousiasme van de leerlingen zelf rekenen. Ze zijn zelf vragende partij om meer met bedrijven te kunnen samenwerken. “Ik denk dat we veel gaan leren. In de STEM-lessen hebben we dat ook wel al, maar nu is het een stapje verder en gaan we nog veel meer ervaring opdoen”, vertelt leerling Ruben Delva.