Nieuws

Lau­we houdt dan toch reke­ning met vei­li­ge schoolom­ge­ving bij heraan­leg centrum

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Lauwe, een deelgemeente van Menen, zijn de plannen voorgesteld voor de heraanleg van het centrum. Met de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel vernieuwt de stad de straten en krijgen de horecazaken meer terrasruimte. Er is ook aandacht voor een veiligere schoolomgeving, als reactie op een protestactie van basisschool De Stap vorige week.

De voorbereidende werken voor de heraanleg van Lauweplaats starten volgende week. Half juli beginnen ze aan de rioleringswerken, omdat de school in de buurt dan dicht is.

Vorige week nog hebben kinderen van de basisschool het zebrapad een kwartier lang bezet. De school wilde zo haar ongenoegen uiten over het feit dat een veilige schoolomgeving niet was opgenomen in de vernieuwingsplannen van de stad. Tot nu dus.

Verkeersactie Lauwe
Nieuws

Kinderen bezetten kwartier lang oversteekplaats aan schoolpoort: "Maak deze omgeving dringend verkeersveiliger"

Speelelementen

"We hebben voorzien dat we de projectzone uitbreiden waarbij we ook de schoolomgeving meenemen. We gaan dus een herinrichting doen waarbij we de overstaplengte van het zebrapad verkleinen door het voetpad te vergroten aan de kant van de school. We gaan ook de straat wat smaller maken", zegt schepen Patrick Roose. 

Ook het dwarsparkeren in de buurt van de school zal niet meer mogelijk zijn. Eén straat wordt eenrichtingsverkeer, zodat dwarsen niet meer kan. "Allemaal risico's die er zijn voor de schoolgaande jeugd vandaag. We gaan ook de nodige verlichting aanbrengen over het zebrapad en de nodige wegmarkeringen."

De totale kostprijs is ruim 3 miljoen euro. Daar zitten ook speelelementen in zoals een fontein, een glijbaan en een boomhut in de publieke tuin achter de kerk. Eind volgend jaar moet alles klaar zijn.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere