Landbouwers verzamelen nog snel bezwaren tegen natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Landbouwers in de Westhoek verzamelen nog snel bezwaarschriften tegen het nieuwe natuurbeheerplan Ijzer- en Handzamevallei. Stukken agrarisch gebied worden daarin definitief natuurgebied. Niet alleen de boeren, maar ook de gemeentebesturen zijn ontevreden. Zo gaf Diksmuide vanmiddag negatief advies. Burgemeester Lies Laridon vindt dat Natuur en Bos met iedereen aan tafel moet zitten, zeker in deze gevoelige tijden.
"Al die groene percelen die je hier ziet, dat loopt van in Lo tot in Handzame dat zijn allemaal percelen die zij al hebben in eigen beheer en in eigendom", vertelt landbouwer Pieter Van Haecke. "Zij willen dat nu omzetten naar natuurgebied type 4. Dat is het hoogst beschermde natuurgebied dat er is."
De landbouwers, in het hele gebied van de Ijzer- en Handzamevallei zijn dat er een 300-tal, wijzen erop dat het met het nieuwe natuurbeheerplan zo goed als onmogelijk is om nog vergunningen te krijgen.
"Wij zijn tien jaar geleden begonnen. We dachten dat we hier goed zaten met ons melkveebedrijf. En nu komen ze hier plots zeggen dat ze er nulbemesting van zullen maken en dat ze de waterniveaus zullen optrekken. En wat zijn wij daar dan mee als melkveehouder met percelen die bijna het hele jaar onder water staan en vol ganzen zitten."
Negatief advies van stad Diksmuide
Pieters bedrijf ligt in Esen, Diksmuide. Gisteravond voerde hij samen met nog heel wat landbouwers actie op de gemeenteraad. En met resultaat want de gemeente geeft een negatief advies.
Burgemeester van Diksmuide Lies Laridon: "Uiteindelijk blijkt dat het einddoel van het Agentschap Natuur en Bos een natuurreservaat is. Wij vinden dat echt te vergaand. We willen hier ook een fietssnelweg maken en nu doet ANB al heel moeilijk over de openbare verlichting."
Diksmuide vraagt om overleg met iedereen en ook de communicatie moet beter, klinkt het."Je kan bezwaar indienen tot 29 februari, maar wij weten het nog maar van gisteren. We hebben dus drie dagen de tijd. We moeten dus nu in actie schieten. Ik heb dat dan direct op de site van Natuur en Bos opgezocht en de link kon je niet openen", zegt landbouwer Pieter Van Haecke.
"Bos kappen omwille van kwartelkoning"
En dan is er ook nog het bosje van ruim 3ha in Esen dat Natuur en Bos dan weer wil kappen.
"We vinden dat eigenlijk onaanvaardbaar. Overal zegt men in Vlaanderen dat er bos moet bijkomen. Hier is er een bos en stelt Natuur en Bos voor het te kappen omdat er een kwartelkoning leeft", zegt Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide.
Een vogel die open landschap nodig heeft. Net nu keurde het Europees parlement trouwens de natuurherstelwet goed waarbij de lidstaten tegen 2030 twintig procent van alle land- en zeebiotopen moeten herstellen. De lidstaten moeten dit wel nog afzonderlijk goedkeuren.