Nieuws

KIES WEST: Lachend kak­je in de regen­boog­kleu­ren bij Dik­ke Mathille

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Cavaria, de organisatie die de belangen van de holebi- en transgendergemeenschap verdedigt, heeft in Oostende een ludieke actie gehouden. Ze vragen daarmee dat politici hen serieus nemen.

Aan het beeld van Dikke Mathille legden ze een lachend kakje in de regenboogkleuren. Dat doen ze net nu, in de jaarlijkse Pride Week. Het is ook een actie in de aanloop naar de komende verkiezingen. Ze vragen dat politieke partijen in hun programma ook aandacht hebben voor de rechten van de LGBTQIA+ gemeenschap.

Eef Heylighen van Çavaria: "Wij geven bewust geen stemadvies, want de LGBTQIA+-gemeenschap is heel divers", duidt Heylighen. Mensen kunnen wel gaan kijken op de site van Çavaria om na te gaan of partijen "effectief opkomen voor hun rechten". "Pas dan kunnen ze de juiste keuze maken om te stemmen."

Angst

Uit een omvangrijk Europees onderzoek over LGBTQIA+ in Europa blijkt dat ruim de helft van de holebigemeenschap in België angst heeft om hand in hand te lopen in de openbare ruimte en een kwart onder hen uit voorzorg bepaalde wijken en plekken vermijdt. "Dit toont aan waarom onze actie en campagne voor de verkiezingen zo belangrijk zijn. Wettelijk zijn er gelijke rechten, maar de maatschappelijke aanvaarding wordt niet gevolgd", aldus Heylighen. Ze stelt dat ook in ons land Belgen "LGBTQIA+-mensen nog te veel als anders zien. Dat voelen zij".

"Er is nog grote vooruitgang mogelijk in België. Op 9 juni moet er niet gedacht worden dat alles in kannen en kruiken is, daarom is het belangrijk om LGBTQIA+-inclusief te stemmen", besluit Heylighen.

Stefaan Kerger
Ben Storme