Nieuws
 | update 

Kort­rijks zon­ne­pa­ne­len­be­drijf fail­liet: tien­tal­len klan­ten zijn cen­ten wel­licht kwijt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tientallen klanten van Eltex, een bedrijf uit Kortrijk dat zonnepanelen, batterijen en warmtepompen installeerde, zijn wellicht hun centen kwijt. Het bedrijf werd vorige week failliet verklaard. Veel klanten betaalden al forse voorschotten. De kans dat hun installatie er nog komt, of wordt afgewerkt, lijkt bijzonder klein.

In de gebouwen van Eltex in Kortrijk is geen beweging meer. Het bedrijf werd vijf jaar geleden opgericht in Roeselare door een jonge ondernemer. In oktober stond het bedrijf nog op de BIS-beurs in Gent, maar daarna werd het stiller. Tot vorige week dinsdag, want dan werd Eltex failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank van Gent.

"Als we nu alles bekijken is het eigenlijk wel oplichten. Ze zaten al in slechte papieren op moment van de aankoop."

Amedée Sesier en Steffi Nowé, gedupeerden
Eltex01

In de gebouwen van Eltex langs de Deerlijksestraat in Kortrijk, is geen beweging meer.

100-tal gedupeerden

Een curator uit Kortrijk brengt nu het vermogen en de schulden van het bedrijf in kaart. Hoe groot de financiële put is, is onduidelijk, maar de kans dat de klanten hun centen terug zien, is klein. Een 100-tal gedupeerden verenigden zich intussen in een besloten Facebookgroep.

Ook Amedée Sesier en Steffi Nowé uit Nieuwpoort gingen met Eltex in zee voor de installatie van zonnepanelen en drie thuisbatterijen. Zij betaalden al 13.000 euro voorschot. "Ze wilden ons niet in de planning steken zolang het voorschot niet betaald was. We hebben toen gewacht omdat er drie maand wachttijd was na het voorschot. We hebben ze in december aangekocht en begin maart zouden ze komen leggen", zegt Steffi. 

"We zijn de laatste in de rij. De rsz, leveranciers, personeel komt voor. Ik denk dat wij niets zullen zien."

Amedée Sesier en Steffi Nowé, gedupeerden

Wat kan je doen wanneer een firma failliet gaat?

Bij een faillissement is er eigenlijk niet veel hoop meer. Dat zegt consumentenvereniging Testaankoop. Je verenigen - ook al ben je met meer dan honderd benadeelden - geeft je geen grotere kans op een terugbetaling.

De regels bij een faillissement liggen namelijk vast. Je kan een claim indienen bij de curator. Die gaat meteen na het uitspreken van het faillissement na of er nog zaken te gelde kunnen worden gemaakt. Maar als gewone schuldeiser komt je altijd na de banken of de fiscus. De kans dat er dan nog genoeg geld gevonden wordt om iedereen terug te betalen, is vaak klein. Het kan wel nuttig zijn om elkaar te informeren.

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe