Nieuws

Inhul­di­ging zij­span­mo­nu­ment en ver­nieuw­de Gent­straat in Oostrozebeke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Oostrozebeke staat bekend als de bakermat van de zijspancross. Daar pakt de gemeente dan ook graag mee uit. Koen Verbrugghe had de eer een zijspansculptuur te maken die zondag op het rondpunt De Verre Ginste werd ingehuldigd. 

Met tweevoudig wereldkampioen zijspancross Marvin Vanluchene uit Oostrozebeke gooit onze provincie internationaal hoge ogen met de zijspancross. Ook hij was erbij vandaag.

Alles begon met icoon Frits Verbrugghe (91). Hij rijdt zelf af en toe nog met een zijspan en wordt in de volksmond wel eens de 'godfather' van de zijspancross genoemd. Hij woont vlakbij het rondpunt De Verre Ginste waar je nu het zijspansculptuur kan bewonderen. 

Het maakt het allemaal nog net wat specialer als je weet dat de maker van het monument zijn zoon Koen Verbrugghe is: "Ik ben twee jaar geleden begonnen met de moeilijkste onderdelen, de wielen en de helmen. Maar eens we vertrokken waren daarmee had ik zoveel steun, iedereen kwam kijken. Dan was het echt toeleven naar dit moment. Ik was ongeduldig, maar ben ontzettend blij dat het er eindelijk staat", aldus Koen. 

Zondagmorgen werd het event ook nog opgeleukt met een indrukwekkende colonne van veertig zijspanners. 

Vernieuwde Gentstraat

En niet alleen het sculptuur werd ingehuldigd, maar ook de nieuw aangelegde Gentstraat in het verlengde ervan werd officieel geopend in aanwezigheid van ontslagnemend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).  

Laurens De Jaegher
Brian Dewulf