Met de winterse vrieskou kriebelt het misschien om de schaatsen aan te binden op natuurijs. Maar dan hebben we slecht nieuws: hoewel hier en daar stukken ondergelopen weiland zijn dichtgevroren, is de ijslaag lang niet dicht genoeg om er op te schaatsen. En vanaf donderdag zouden de temperaturen weer stijgen. Ook in de Westhoek is van ijsmetingen nog geen sprake, schaatsen is er dan ook overal verboden.
"Er is weinig kans dat het hier in de eerste dagen zal bevroren zijn."
Veel ijs valt er ondanks twee vriesdagen niet te bespeuren op de ondergelopen weides in Woumen bij Diksmuide. Voorlopig geen schaatspret dus.
"Momenteel zijn nog maar de randen van het water bevroren. Er is ook veel wind, waardoor er golfvorming is. Er is weinig kans dat het hier in de eerste dagen zal bevroren zijn", zegt burgemeester Lies Laridon.
Zelfde verhaal in Lo-Reninge. De broeken aan de IJzer zijn populair bij schaatsers. Maar ook hier flirt de temperatuur met het vriespunt en is het zoeken naar ijs.
Lode Morlion, burgemeester Lo-Reninge: "U ziet zelf wanneer u rond u kijkt: water genoeg vandaag, prachtig zicht. We hopen dat het wegtrekt. Maar wie weet als de temperaturen zakken, voldoende vorst. Wie weet dat we ons dan toch nog op het ijs zouden kunnen bewegen. Misschien in februari?"

"Het water staat heel hoog, je ziet geen verschil tussen een ondergelopen weide of beek. Het is zeer gevaarlijk."
BEKIJK: Zo mooi is de bevroren Westhoek vanuit de lucht! Dit zijn dronebeelden van vanmiddag in Reninge:
"Schaatsen zeer gevaarlijk"
Op open water is een ijsdikte van 10 cm nodig om veilig te schaatsen, op ondergelopen weides volstaat 5 tot 6 cm, maar daar komen we lang niet aan. Schaatsen is in principe overal verboden, tenzij een burgemeester toestemming geeft, na goede metingen door een ijsmeester of de brandweer.
In het natuurgebied De Blankaart is de vijver niet dichtgevroren. Zondag riep de conservator nog op om absoluut niet op de vijver te schaatsen, om het nest van een koppel een uiterst zeldzame Zee-arenden niet te storen.
Wie zich in de buurt van de IJzer toch wil wagen op een zeldzaam stuk natuurijs kijkt toch maar beter uit.
"Het water staat heel hoog, je ziet geen verschil tussen een ondergelopen weide of beek. Het is zeer gevaarlijk. Als er water wordt getrokken van de IJzer richting zee kan er ook een luchtbel ontstaan onder het ijs waardoor het in één keer kan ineenzakken."
We gaan nog twee ijskoude nachten tot vijf graden onder nul tegemoet. Vanaf donderdag zijn de waarden weer positief, zowel overdag als 's nachts.