Nieuws

Ieper her­denkt 103 jaar Wapenstilstand

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag hebben heel wat mensen, na een jaar zonder publiek, voor de 103de keer hulde gebracht aan de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Onder meer Eerste Minister Alexander De Croo en Vlaams Minister Diependaele legden een bloemenkrans neer onder de Menenpoort in Ieper.

Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne werd die dag de wapenstilstand gesloten. Vanaf 11 uur die ochtend werd er niet meer gevochten. Wapenstilstand is sindsdien de dag om alle oorlogsslachtoffers, burgers en militairen te herdenken. Traditioneel weerklinkt dan ook om 11 uur de Last Post onder de Menenpoort in Ieper en vallen er klaprozen uit de hemel. 

"Meest zinloze conflict op Europese bodem"

Eerste Minister Alexander De Croo benadrukt het leed ons land te verduren kreeg: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ons land het slagveld van de hele wereld. Hier kruisten de paden van vijftig verschillende nationaliteiten van vijf verschillende continenten. Twintig miljoen mensen verloren het leven bij één van de meest zinloze conflicten op Europese bodem. In ons land alleen al vielen zo’n 600.000 doden.” Als eerbetoon aan alle slachtoffers legden onder meer de premier, West-Vlaams gouverneur Decaluwé, en verschillende ambassadeurs en militaire delegaties bloemenkransen neer.

Britten ontbreken door coronamaatregelen en Brexit

Opvallend: dit jaar zijn er heel wat Britse vertegenwoordigers afwezig. Ook naar Britse toeschouwers is het zoeken. De coronarestricties en Brexit vormden voor vele Britten te grote obstakels om het Kanaal over te steken. Al zijn er toch een aantal enkelingen aanwezig die de plechtigheid onder de Menenpoort desondanks graag wilden bijwonen.  

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe