Nieuws

Hulp kwam te laat op gang voor zeiljacht

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij het vergaan van het zeiljacht Capella voor de kust van Oostende is de hulpverlening te laat op gang gekomen. Dat blijkt uit het eindrapport van de federale scheepvaartinstantie FOSO.

De Capella kapseisde tijdens een zeilrace na een kielbreuk. Drie opvarenden kwamen om en drie anderen overleefden de ramp door op de romp te klimmen. Uit het onderzoek van FOSO blijkt nu dat het uren duurde voor een voorbijvarend schip alarm sloeg en de reddingsactie op gang kon komem. Daarbij gaat ook de organisatie van de zeilrace niet vrijuit. Die sloeg niet meteen alarm toen de Capella niet reageerde op hun oproepen. FOSO spreekt zich niet uit over wie er verantwoordelijk is voor dit ongeval. Het parket besliste eerder al om niemand te vervolgen.

Reactie De Backer

Staatssecretaris  voor de Noordzee Philippe De Backer wil alvast meer aandacht voor de technische inspectie van pleziervaartuigen en  strengere regels voor zeezeilwedstrijden. Daarmee volgt hij enkele belangrijke aanbevelingen van het onderzoek naar het ongeval met de Capella. Momenteel is de staatssecretaris de verouderde regels voor de pleziervaart aan het herzien.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville