Nieuws

His­to­ri­sche red­dings­boot Wat­son II te water gela­ten in Nieuwpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Nieuwpoort is de Watson II opnieuw te water gelaten. Een houten reddingsschip dat tot eind jaren 80 dienst deed, en na een grondige restauratie sinds vorig jaar met toeristen rondvaart. Na nog wat kleine herstellingen is de Watson weer klaar voor een nieuw seizoen.

Gilbert Allewerelt, schipper Watson II: “De antifouling, dat is de coating voor bescherming tegen krabben en de mosselaangroei en algen. Dat is aangepakt geweest. De rode boord is een beetje hersteld, het groene dek en het koperwerk.”

En zo is de Watson II klaar om weer in het water te gaan voor een nieuw toeristisch seizoen. Het tweede na de grondige restauratie die drie jaar heeft geduurd. Gilbert Allewerelt: “Een seizoen waarin we gaan kunnen varen tot in Blankenberge voor de Havenfeesten, en dan naar ‘Oostende voor Anker’. En dan beginnen we aan het nieuwe seizoen om met de toeristen rond te varen in Nieuwpoort.”

Watson1
Watson2
Watson3

“Laat ons zeggen dat De Watson de helikopter was van het jaar 1948.”

Gilbert Allewerelt

Het zijn tochtjes van anderhalf uur waarin toeristen uitleg krijgen over het rijke verleden van de Watson, van eind de jaren 40 tot eind jaren 80. Gilbert Allewerelt: “De oorspronkelijk functie van deze boot was om reddingen te doen op zee. Laat ons zeggen dat dat de helikopter was van het jaar 1948. In de slechtste weersomstandigheden moest die boot nog uitrukken. Het was de enige boot die nog kon uitrukken om die reddingen te gaan verwezenlijken. Van iedereen, vissers, drenkelingen, zeilers, noem maar op…”

Dit gaat over de Watson II, er is ook nog een Watson III die wordt gebruikt voor wisselstukken. De Watson I zijn ze in Oostende aan het restaureren.

Davy Vercamer
Ben Storme