Nieuws

Hil­de Cre­vits vroe­ger dan ver­wacht voor­zit­ter Euro­pe­se Raad van Visserij

Hilde crevits

Vandaag zal Vlaams minister van Zeevisserij Hilde Crevits (CD&V) de Europese raad van Visserij in Brussel voorzitten. Het voorzitterschap komt wat onverwachts. Door de regeringsvorming in Spanje kan de Spaanse minister Luis Planas niet aanwezig zijn.

"Het is voor minister Crevits een uitgelezen oefening, een soort van aperitief, als voorbereiding van het Belgische voorzitterschap voor zeevisserij van de EU dat start op 1 januari en loopt tot 30 juni 2024. Het is 13 jaar geleden dat België het voorzitterschap te beurt viel", klinkt het in een persbericht.

Vastleggen visquota

Als voorzitter van de visserijraad zal Crevits de discussies begeleiden ter voorbereiding van het vastleggen van de visquota voor 2024. De novemberraad is voor veel landen belangrijk, want in december wordt een akkoord over de vangstmogelijkheden en nationale quota verwacht.

Morgen geven de Europese ministers hun visies mee over de vangstmogelijkheden in 2024 in de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Mediterrane en Zwarte Zee. "Minister Crevits hecht groot belang aan deze onderhandelingen die ook voor de Belgische vissers richtinggevend zijn voor hun activiteiten in de het komende jaar."

Ook federaal minister voor Landbouw David Clarinval (MR) zal het deel voor de Landbouw voorzitten.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere