Nieuws
 | update 

Het ver­haal ach­ter de aan­ge­spoel­de orka, de meest geslaag­de 1 april­grap: hulp­dien­sten op voor­hand ingelicht”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het moet een van de meest geslaagde aprilgrappen geweest zijn gisteren: een orka die aanspoelt op het strand van Koksijde. Het was uiteraard geen echte, maar wel eentje uit papier-maché die begin dit jaar al te zien was op een praalwagen in de carnavalstoet van Koksijde.

Veel mensen zakten gisteren af naar het strand van Oostduinkerke om de aangespoelde orka er van dichtbij te bekijken. Alleen bleek het dier er eentje van papier maché te zijn. Scoutsgroep Casa Oostduinkerke en de gemeentediensten van Koksijde kunnen terugblikken op een geslaagde ‘aprilvis’.

“Gisterenmorgen om zes uur 's ochtends hebben we hier afgesproken, hebben we alles ingeladen en zijn we samen naar het strand vertrokken. Daar hebben we hem samen ingegraven”, vertelt diensthoofd technieken, Neal Baelen.

“We hebben iedereen in een brandweeruniform uitgedost om het geloofwaardig aan te kleden en zo is alles ontstaan.”

Neal Baelen, diensthoofd technieken Koksijde

Carnaval

De orka was een onderdeel van de carnavalstoet. Het is een knipoog naar de echte orka Reveil die eind vorig jaar aanspoelde aan onze kust. Maar ook nu geloofden velen dat het echt was.

“Er zijn mensen echt wel ter plaatse komen kijken met erg grootse verwachtingen, wat dan snel op een sisser uitdraaide. Hulpdiensten had ik vooraf wel ingelicht zodat er zeker geen verkeerde meldingen binnenkwamen op de noodcentrales”, besluit Neal. 

Jens Lemant
Celien Tanghe