Nieuws

Hei­lig Bloed­pro­ces­sie in Brug­ge lokt vele toeschouwers

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op Hemelvaartsdag trekt traditioneel de Heilig Bloedprocessie door de straten van Brugge. Een religieuze optocht met vooral Bijbelse taferelen.

De traditie spreekt toch nog veel mensen aan, naar schatting zo’n 45.000 toeschouwers. En bijna 1800 Bruggelingen willen op die dag absoluut de processie als figurant vorm geven. 

De hele processie is een kleurrijk spektakel met korte evocaties uit het leven van Christus, Bijbelse taferelen en historische fragmenten, zoals Diederik Van den Elzas, graaf van Vlaanderen die in 1150 de relikwie van het Heilig Bloed vanuit Jeruzalem naar Brugge bracht.

Dit jaar zijn er vernieuwingen te zien, o.a. bij de kruisvaarders, de groep Brugse poorters, de rijken van vroeger, zeg maar en ook de kribbewagen met het kindje Jezus. Voor veel Bruggelingen is dit misschien wel de belangrijkste dag van het jaar en dan willen ze er absoluut bij zijn als figurant.

En wie niet naar Brugge kon komen, kon de rechtstreekse uitzending volgen op de regionale televisie Focus & WTV. De volledige processie wordt morgen om 15u nog eens opnieuw uitgezonden. 

Stefaan Six
Redactie