Nieuws
 | update 

Havens van Oos­ten­de en Luik gaan nau­wer samen­wer­ken voor de ont­man­te­ling van windturbines

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De havens van Oostende en Luik hebben donderdag een intentieverklaring ondertekend om nauwer te gaan samenwerken. De twee havens willen vooral beter samenwerken met het oog op de toekomstige ontmanteling van oudere offshore windturbines in de Noordzee.

Windturbines op zee moeten na 20 tot 25 jaar worden vervangen door nieuwe apparatuur. Oude turbines moeten daarom worden ontmanteld. De haven van Oostende plant zich daarop toe te spitsen. Daar zullen vanaf 2030 naar schatting 400 turbines worden ontmanteld. "Haven Oostende speelde de afgelopen jaren een cruciale rol in het bouwen en onderhouden van de windparken in de Noordzee. De vele referenties zetten Haven Oostende op de kaart als de logistieke offshore wind hub van het Zuidelijk deel van de Noordzee. Het is voor ons dan ook een logische stap om ons optimaal voor te bereiden op de ontmanteling van deze windturbines", zegt CEO van de haven van Oostende Dirk Declerck.

2023-05-15 00:00:00 - Eerste windmolenparken straks vervangen: zo wil ons land ontmanteling aanpakken
Nieuws

Eerste windmolenparken straks vervangen: zo wil ons land ontmanteling aanpakken

Recycleren in Luik

Voor die ontmanteling wil de haven van Oostende samenwerken met de haven van Luik. "Dit met het oog op het transport over water van de in de Noordzee geïnstalleerde windturbines op het land tot aan Luik en om de verschillende onderdelen in de Luikse regio te recyclen", klinkt het bij de haven. Daarom tekenden beide havens een intentieverklaring om nauwer samen te werken. 

"In de haven van Luik hebben een aantal belanghebbenden al interesse getoond in het verwelkomen van deze oude windturbines. Dit is dus een kans voor onze regio om zich te profileren in deze recyclingsector en een mooi circulair economieproject dat interessant is voor onze concessiebedrijven", zegt de voorzitter van de haven van Luik Willy Demeyer.

Belga
Celien Tanghe