Nieuws

Haven Zee­brug­ge ken­de goed jaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De haven van Zeebrugge kende vorig jaar een goed jaar ondanks de uitdaging rond energie en de oorlog in Oekraïne. Voor het eerst sinds de fusie met de haven van Antwerpen werden de jaarcijfers samen voorgesteld.

De totale containertrafiek in de twee havens kende wel een lichte daling. Dat komt onder meer omdat er wereldwijd minder wordt geconsumeerd. Maar vooral de in- en uitvoer van vloeibaar gas in Zeebrugge is spectaculair gestegen met 61%, als alternatief voor het gas dat via pijpleidingen uit Rusland werd ingevoerd. Verder zijn ook meer nieuwe wagens ingevoerd via Zeebrugge en meerden ook meer cruiseschepen aan: 144 in totaal, goed voor een half miljoen passagiers.

"Ondanks de zeer moeilijke geopolitieke en macro-economische context staan we er", zegt CEO Jacques Vandermeiren. "Door de fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge vinden heel wat investeerders zoals BASF en INEOS hun weg tot bij ons." Ook Chinese autobouwers zullen de haven van Zeebrugge gebruiken als uitvalsbasis voor de Europese markt.

Als grote ambitie naar de toekomst toe herhaalde de haven haar geloof in de productie en import van waterstof. "We hebben daarvoor contacten in Chili, Namibië, Oman en Marokko", zegt Dirk De fauw, burgemeester van Brugge en ondervoorzitter van de haven.

Jens Lemant