Nieuws

Hand­af­druk­ken voor Beau­fort-kunst­werk in Nieuwpoort

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de wekelijkse markt in Nieuwpoort hebben tientallen mensen afdrukken laten nemen van hun handen. De Spaans-Amerikaanse kunstenaar Selva Aparicio neemt de afdrukken nadien mee naar Spanje om ze te verwerken tot een groot kunstwerk voor kunstevenement Beaufort, volgend jaar aan onze kust.

Tientallen mensen lieten een afdruk van hun handen maken op de markt in Nieuwpoort. De afgietsels worden nadien vereeuwigd in een kunstwerk voor Beaufort, de driejaarlijkse kunsthappening aan de kust.

"Ze kleven hier iets op onze handpalmen en dan gaan ze daar tegeltjes van maken blijkbaar. Ik vind het wel fijn om eens te doen", zegt Annemie Van Craeynest.

"Handen vertellen verhalen"

Kunstenaar Selva Aparicio wil zo een kunstwerk maken met en over de inwoners van Nieuwpoort. Hun handen zijn daarvoor de ideale basis, want die vertellen heel bijzondere verhalen.

En ook de deelnemers zelf kunnen zich in dat idee vinden. "Handen zijn ook het boek van ons leven. Doen wij onze handen open, alles staat erin, alles verander ook constant. En ja, handen lezen vind ik ook wel leuk, dus, ja, leuk met die handen", zegt Christine Lanoye.

Het eindresultaat zal vanaf maart volgend jaar te bewonderen zijn, maar of de deelnemers hun handen zullen kunnen terugvinden, betwijfelen ze.

"Als er hier zoveel mensen aan meedoen, en dan twee handen daartussen zoeken, nee ik denk het niet. We gaan dat wel proberen te zoeken, maar we gaan dat niet vinden."

Celien Tanghe