Nieuws

Groot­ste deel van scheeps­wrak­ken in kaart gebracht

Sonarafbeelding

Het team Vlaamse Hydrografie van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft het grootste deel van de scheepswrakken in de territoriale wateren in kaart gebracht. Dat blijkt uit een antwoord van gouverneur Carl Decaluwé aan provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). Mogelijke objecten onder de zeebodem zijn nog niet gedetecteerd.

Erfgoed

De inventarisatie van de scheepswrakken gebeurde met sonartechnologie om de zeekaarten op te maken. Met de sonartechnologie worden de grote obstakels en objecten op de zeebodem gedetecteerd en omgezet in 3D-beelden. Objecten onder de zeebodem worden niet door de sonar geïdentificeerd.

"In de wrakkendatabank zijn momenteel meer dan 300 objecten opgenomen, waaronder 55 als erfgoed erkende scheepswrakken", zegt provincieraadslid Kurt Himpe.

Link met wereldoorlogen

In de territoriale wateren heeft twee derde van de scheepswrakken een link met de twee wereldoorlogen. Een 60-tal wrakken in de wrakkendatabank zijn echter nog 'onbekend'. In 2023 werden nog twee Duitse duikboten geïdentificeerd.

Provincieraadslid Kurt Himpe hoopt dat er in de toekomst, eventueel in samenwerking met buitenlandse instanties, ook werk gemaakt wordt om in de zeebodem nog niet-ontdekte objecten op te sporen.

2022-04-14 00:00:00 - 18 scheepswrakken krijgen extra bescherming
Nieuws

18 scheepswrakken krijgen extra bescherming

Belga
Ben Storme