
Veertien scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog die op de bodem van de Noordzee liggen, zijn erkend als cultureel erfgoed. Daardoor zijn verschillende activiteiten in de buurt van de wrakken verboden, zegt de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.
Scheepswrakken die meer dan honderd jaar oud zijn, worden sinds 2021 automatisch erkend als cultureel erfgoed. Zo zijn er al meer dan 55 wrakken erkend. Maar ook recentere schepen kunnen erkend worden, "als ze een belangrijke historische en/of ecologische waarde hebben", zegt de FOD Mobiliteit.
Na onderzoek door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zijn nu de eerste veertien wrakken van schepen die vergingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, als cultureel erfgoed erkend. Het gaat onder meer om schepen die zonken tijdens de evacuatie van troepen vanop de stranden eind mei 1940, zoals de Britse mijnenveger HMS Waverley, het Britse stoomschip Gracie Fields, de Britse torpedobootjager HMS Grafton en de Franse torpedobootjager Bourrasque.
Ook Duitse schepen
Ook verschillende schepen die onder Duitse vlag voeren, zijn erkend. Daarbij onder meer drie mijnenvegers (Minensuchboot M-3600, M-3604 en M-3606), die alledrie zonken op 17 september 1943, en de Vorpostenboot V-1302 die zonk in februari 1942.

De scheepswrakken "hebben niet alleen een historische waarde, maar zijn in sommige gevallen ook de zeemansgraven van bemanningsleden die de schipbreuk niet overleefden", staat in een persbericht van de FOD Mobiliteit. "Bovendien zijn ze ook ecologisch van groot belang: ze vormen schuiloorden en kraamkamers voor verschillende soorten vissen en planten en dragen zo ook bij aan de biodiversiteit van onze Noordzee."
Wanneer een wrak beschermd is, mogen er geen stukken bovengehaald worden door duikers. Het is ook verboden te lijnvissen, te vissen met sleepnetten, te ankeren of te dreggen in de buurt van de wrakken. In het Belgische deel van de Noordzee liggen in totaal 280 scheepswrakken