Nieuws

Gigan­ti­sche schou­wen (72 m) Harel­be­ke wor­den zon­dag opge­bla­zen: zo volg je vei­lig het spektakel

Schouwen elektriciteitscentrale harelbeke

In Harelbeke worden zondag 10 december om 9u45 stipt de twee schouwen van de voormalige elektriciteitscentrale opgeblazen met springstoffen. Heel wat kijklustigen zullen het spektakel volgen. Er is een veiligheidsperimeter van 200 meter voorzien. 

"De 72 meter hoge torens worden op zondag 10 december om 9.45 uur stipt gedynamiteerd", laat de stad Harelbeke weten. "Om het hele gebeuren op een veilige manier te laten verlopen, wordt er een veiligheidsperimeter van 200 meter opgelegd. Dat betekent dat tijdens het springen geen publiek wordt toegelaten in een perimeter van 200 meter."

De Leie, de jaagpaden langs weerszijden van de Leie, de Vaarnewijkstraat en de N36 sluiten tijdelijk voor het verkeer en het publiek. 

Gebouwen en bedrijven binnen deze perimeter worden ontruimd. De springmeester staat samen in met de opdrachtgever voor de afsluiting en signalisatie van de veiligheidszones, in samenspraak met Harelbeke en bevoegde diensten.

Vanaf 8.30 uur worden de Vaarnewijkstraat en het jaagpad afgesloten.

Ook scheepvaart op de Leie binnen de perimeter is tijdelijk verboden. Pleziervaartuigen tussen de sluis en de veiligheidsperimeter moeten vastgelegd worden aan de kade aan de Vrijdomkaai.

Om 9 uur sluit de N36 voor alle verkeer, van aan het kruispunt de koperen ketel in Bavikhove tot en met de E3-tunnel in Harelbeke.

Een kwartier voor de ontsteking zal er een langgerekt geluidssignaal te horen zijn. Net voor de ontploffing volgen twee korte geluidsignalen. Een kwartier na de springwerken wordt de zone opnieuw vrijgesteld en de veiligheidsperimeter opgeheven."

Waar kan het publiek kijken?

Er zijn drie plekken waar het publiek toegelaten wordt om het spektakel te aanschouwen.

  1. Op de N36 ter hoogte van het bedrijf Omniplex, komende van Deerlijk
  2. Op de N36 ter hoogte van de brug, komende van Bavikhove
  3. Op de site Bomarbre-Corex in het centrum van Harelbeke

Op deze laatste publieksplek organiseert Bouwmaterialen Pierre Verschuere ook een kleinschalige drankstand. De opbrengst van de drankverkoop gaat naar vzw Ventiel, een organisatie die hulp biedt aan mensen met jongdementie. 

2021-04-13 00:00:00 - Filmpje van urban explorers in Harelbeke duikt weer op
Nieuws

Filmpje van urban explorers in Harelbeke duikt weer op

Schouwen plan

Waar parkeren?

"We raden iedereen aan om met de fiets of te voet te komen, aangezien er heel wat verkeer op de baan zal zijn", zegt de stad.

Parkeren kan op de parkings van de bedrijven in de Gentsesteenweg.

Er wordt gevraagd niet op de parking van de Albert Heijn te parkeren, aangezien deze supermarkt open is op zondagvoormiddag.

Parkeren kan ook aan de Vrijdomkaai, het Marktplein of andere vrije parkeerplaatsen in het centrum van Harelbeke.

Centrale dicht sinds 2012

"De elektriciteitscentrale langs de Leie sloot in maart 2012, omdat ze te verouderd was om nog rendabel te zijn", zegt de stad Harelbeke.

"De centrale werd enkel nog ingeschakeld in hoge nood. Sinds de sluiting is de elektriciteitscentrale niet meer in gebruik.

Verschuere Invest bv kocht de site intussen op met de bedoeling hun bedrijf van de Overleiestraat te verhuizen naar deze site. De twee schouwen die nog op de site staan hebben geen nut meer en moeten verdwijnen. De sloop werd al enkele keren uitgesteld door onder andere de aanwezigheid van een nestbak voor slechtvalken op één van de schoorstenen."

2022-07-14 00:00:00 - Twee witte torens Harelbeke verdwijnen
Nieuws

Twee witte torens Harelbeke verdwijnen

Andy Debo