Nieuws

Geen eve­ne­men­ten­hal op Boter­hal­le Diksmuide

2018-06-22 00:00:00 - Geen evenementenhal op Boterhalle Diksmuide

Opvallend nieuws uit Diksmuide. Het stadsbestuur stopt het project rond de Boterhalle.

Het gebouw uit 1928 moest plaats maken voor een ondergrondse parking, een evenementenhal en appartementen met twee verdiepingen. Het budget blijkt niet realistisch te zijn binnen het budget van twee miljoen euro. De volgende bestuursmeerderheid moet nu beslissen in het dossier. De N-VA-oppositie betreurt de beslissing.

Grote plannen

De plannen voor de Boterhalle waren niet min. Vernieuwing was aangewezen omdat ze niet meer voldoet aan de huidige normen voor een evenementenhal. Het stadsbestuur wilde die vernieuwing combineren met extra woongelegenheden en een ondergrondse parking, en zocht daarvoor een privépartner. Maar er diende zich maar één kandidaat aan. Die maakte deze maand een offerte met een bedrag dat, volgens het stadsbestuur, extreem hoger lag dan de vooropgestelde twee miljoen euro.

'Te duur'

De kostprijs lag minstens dubbel zo hoog, omdat het een erg complexe bouwconstructie is. Bovendien blijkt een ondergrondse parking erg moeilijk te realiseren. De kandidaat onderzocht nog twee alternatieve pistes, met een parking op het dak van de evenementenhal, maar ook dat is onhaalbaar.

Oppositie: 'Gemiste kans'

De oppositie laakt de houding van het stadsbestuur en begrijpt niet waarom die niet gekozen heeft voor een parking onder de Grote Markt. Dat had net wel een enorme troef geweest om investeerders aan te trekken, klinkt het. De meerderheid in de volgende legislatuur moet nu beslissen wat er verder gebeurt.

Bart Coopman