Nieuws

Geboor­te­bo­men per onge­luk gemaaid in Ieper

Geboortebomen ieper custom

Fotograaf: Piet Lesage

Voor de tweede keer deze legislatuur werden per ongeluk een aantal geboortebomen in Ieper gemaaid. Geboortebomen hebben voor de ouders een emotionele waarde, omdat ze een mooie herinnering zijn aan de geboorte van hun kindje. Dat ligt dus zeer gevoelig.

De eerste keer dat er bomen gemaaid werden, was ter hoogte van het Hamiltonpark. En nu recent gebeurde dat weer, dit keer aan de Bellewaerdebeek. CD&V-oppositieraadslid Katrien Desomer vindt dat niet kunnen en vroeg uitleg aan schepen Ives Goudeseune.

Struiken en bomen in de kleinste beschikbare maat

Volgens de schepen gaat het om bosplantgoed, inheemse struiken en bomen in de kleinste beschikbare maat met blote wortel, waarbij de grootte van de planten bij aanplant 60 à 90 cm bedraagt. Om te voorkomen dat die in graszones of bermen mee gemaaid worden, moeten er palen geplaatst worden op een minimale hoogte van 120cm ten opzichte van het maaiveld.

“Het moet voor alle beheerders duidelijk zijn waar er niet mag gemaaid worden”

Ives Goudeseune, schepen van Openbaar domein Ieper

Ives Goudeseune: “Deze manier van aanduiden wordt ook toegepast door onder andere de Groendienst en het Agentschap Wegen en Verkeer om aan te tonen waar de invasieve plantensoort ‘Japanse duizendknoop’ zich situeert. Deze aanduiding voorkomt dat de in de grasberm voorkomende planten mee gemaaid worden in het regulier maaibeheer. Zo is voor eender welke beheerder duidelijk waar er niet mag gemaaid worden.”

Ben Storme
Piet Lesage