Nieuws

Fran­çois werkt hal­ve eeuw bij dezelf­de werkgever

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een halve eeuw bij dezelfde werkgever: dat hoor je toch niet vaak. Bij betonbedrijf Lithobeton in Gistel hebben ze zo iemand, François Chaffart (75). Het bedrijf maakt betonelementen voor industriële projecten.

François Chaffart was 24 toen hij bij Lithobeton begon. De Oostendenaar was toen al tien jaar als visser aan de slag geweest. Na aandringen van zijn vrouw zocht hij een job aan land om meer thuis te zijn voor de kinderen. “Ik ben de maandag begonnen om zes uur ’s morgens en het eerste dat ik zei tegen mijn vrouw toen in thuiskwam was: Ik ga dat niet doen. Het verschil is veel te groot. En kijk, ik zit hier nu nog altijd. Mijn vrouw zei: heb wat courage het zal wel lukken.”

Gras groener aan de overkant

François staat als molenmeester in voor de sturing van de betoncentrale. Hij zorgt voor de aanmaak van beton en het transport ervan naar de verschillende productieafdelingen. Een halve eeuw geleden stapte de jubilaris hier binnen om nooit meer weg te gaan. “Het gras is altijd groener aan de overkant. Maar je zegt niet wat ze moeten doen om dat gras zo groen te krijgen. Waarom veranderen als je het hier goed hebt? Ik ben loyaal tegenover de baas. Voilà.”

"Waarom veranderen als je het goed hebt? Ik ben loyaal tegenover de baas. Voilà.”

François

François komt nog elke dag met plezier naar het werk. Het werk en de vele toffe collega’s houd hem jong zegt hij. Hij was eigenlijk al die jaren ook een beetje getrouwd met zijn job. Maar hij wordt 75. Eind dit jaar zet hij er dan toch definitief een punt achter. “Of ik zin heb om te stoppen? Dat is een moeilijke vraag. Mentaal gezien niet. Lichamelijk wel. Boven niet beneden wel. Neen.”

Tom Bulcke, CEO Lithobeton: “François zal zeker gemist worden. Hij heeft zijn ervaring en hij is ook een soort cement in het bedrijf. E als cement in het beton is hij een persoon die heel verbindend kan werken voor iedereen binnen Lithobeton. En zeker in zijn equipe waar hij al zoveel jaren samenwerkt.”

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville