Nieuws

Expo Een strand vol geschie­de­nis’ pakt uit met aan­ge­spoel­de kano en scheeps­ka­non van 800 kg

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Wenduine bij De Haan brengen ze alles in gereedheid voor de expo ‘Een strand vol geschiedenis’. De gratis tentoonstelling in het Wielingencentrum is geïnspireerd op de vondst van een oud scheepskanon uit de 17e eeuw, vier jaar geleden bij het opruimen van explosieven. 

Een eeuwenoude boomstamkano die 55 jaar geleden op het strand van De Haan aanspoelde, is één van de topstukken op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’.

“Bij de voorbereiding van de tentoonstelling ontdekten we dat in 1968 op het strand hier een kano aangespoeld is: 7 meter lang, waarschijnlijk Zuid-Amerikaans. Die kano was bewaard in het MAS in Antwerpen en we hebben dat naar hier kunnen overbrengen”, vertelt Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan.

Kano 1

Scheepskanon van 800 kg

Een ander pronkstuk wordt een oud gietijzeren scheepskanon dat vier jaar geleden voor de kust van Harendijke is opgegraven. Het houten paard waar het zal op rusten staat er al, het kanon zelf komt pas later deze week vanuit Frankrijk.

“In 2020 waren ze op zoek naar munitie op het strand. Toen heeft men 4,5 meter onder het zand een kanon opgedolven. 800 kg zwaar, een indrukwekkend stuk. Dat is naar Nantes gebracht naar een gespecialiseerd labo om te ontzouten en te restaureren. Nu komt het terug na vier jaar hier in Wenduine”, klinkt het bij Vandaele.

“In 2020 waren ze op zoek naar munitie op het strand. Toen heeft men 4,5 meter onder het zand een kanon opgedolven. 800 kg zwaar, een indrukwekkend stuk."

Wilfried Vandaele, burgemeester De Haan

Op de expo komen ook nog de reusachtige kaken van vinvis Antonius die zes jaar geleden op het strand aanspoelde. ‘Een strand vol geschiedenis’ loopt de hele zomervakantie van 1 juli tot 31 augustus, de toegang is gratis.

Celien Tanghe
Lorenzo Dejonghe