Nieuws

Ener­gie­cri­sis: bedrij­ven zoe­ken manier om kost te druk­ken, maar duur­za­me oplos­sin­gen bij­na uitgeput

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bedrijven zoeken naar oplossingen om de energiekost te drukken zonder dat ze de productie moeten minderen. Een groot fruit- en groentenbedrijf in Meulebeke heeft al zonnepanelen liggen, maar kijkt nu ook om een kleine windmolen te plaatsen.

Fruit zoals appels en peren bewaren en dus koel houden, vraagt energie... veel energie. In de hoofdvestiging in Meulebeke heeft fruit- en groentenbedrijf Vergro voorlopig nog oude contracten, wat de maandelijkse factuur op 7.000 euro houdt, maar dat zou 28.000 worden.

Die verhoging moet het bedrijf al betalen in andere vestigingen om de jaarlijkse 140.000 ton groenten en fruit van telers koel te houden.

Duurzame oplossingen al gebruikt

"Wij bekijken natuurlijk alle opties, maar op al onze vestigingen liggen al zonnepanelen", zegt Dominiek Noppe van Vergro. "We kijken nu om eventueel een windmolen te zetten op onze site in Sint-Truiden. We proberen alle duurzame middelen in te zetten om de rekening te drukken."

Maar uiteindelijk worden de hogere kosten ook doorgerekend aan de klant: de teler dus. "De telers moeten nu  beslissen om hun fruit in koelcellen te stoppen. Ze hebben geen andere keuze, maar de koelkosten liggen wel dertig procent hoger dan gewoonlijk. Nu alles op de markt brengen is ook geen optie, want de vraag is er nog niet."

Ook bij Dumoulin Bricks in Roeselare staat energie centraal en dat om bakstenen te maken. Om de prijs te drukken beperken ze zich tot de standaardformaten. Het volume blijft wel gelijk.

Kate Baert
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere